Hoppa till innehåll

”Vi ger gräddan av party, EPA-dunk och dans” – ständig förnyelse nyckeln till framgång för Ekebofestivalen

En mix av dansband och andra artister bjuder årets Ekebofestival på. Foto: Ulf Stjernbo

”Vi har hela tiden jobbat för att fånga upp nästa generation.” Det beskriver vd:n för Danspalatset Ekebo, Bengt-Åke Johnsson, som en viktig nyckel för att fortsätta och vara en attraktiv mötesplats. Och den pågående Ekebofestivalen beskrivs som en riktig succé! 

En bit av den svenska underhållningshistorien tar plats och breder ut sig strax utanför Ängelholm i nordvästra Skåne. Danspalatset Ekebo, grundat av legendariska nöjeskungen Bertil Johnsson, har sedan 1965 bjudit upp till dans över generationsgränserna. En plats vars första dansbana byggdes av rivningsmaterial från bygden men med åren kom att växa till en fullskalig evenemangsanläggning med dubbla dansbanor inomhus, diskotek och egen festival.

Ägare till anläggningen är alltjämt samma familj sedan starten. Bertil ”Ekeboaren” Johnsson avled hösten 2008 vid en ålder av 91 år men var fram till sommaren samma år fortfarande involverad i verksamheten.

Byggde nya dansbanor under 70-talets dansbandsfeber

Idag drivs Ekebo vidare av tre av söner med sonen Bengt-Åke Johnsson som vd.

– När vår pappa byggde upp Ekebo gällde det att hela tiden hålla sig aktuell. När dansbanden var som störst byggde han nya dansbanor, när branschen var nere för räkning under slutet av 70-talet byggdes ett diskotek. Även om far var stor motståndare till det senare, säger Bengt-Åke Johnsson med ett skratt.

Vad skulle du säga är hemligheten bakom att ni fortfarande, efter över ett halv sekel, skapar nöjen på samma plats?

– Det finns många svar på den frågan men framför allt är det för att vi hela tiden jobbat för att fånga upp nästa generation. Innan coronapandemin var vi på en bra plats, affärerna snurrade på. Men trots, eller kanske tack vare, pandemin kunde vi ta ett omtag. Det var bra innan men nu är det ruggit mycket bättre. Trenden med EPA-dunk har plockat fram en helt ny generation som besöker ställen som detta. 

Dans till dansband är fortsatt mycket viktigt för Ekebo. Foto: Ulf Stjernbo 

År 1996 startar ni Ekebofestivalen. Kan du ta med oss på resan? 

– Du gör det inte lätt för mig (skratt). Egentligen började festivalen mer som en dansgala. Det var först 1998 som den fick namnet Ekebofestivalen. Det fanns så kopiöst många dansband vid den tiden och publiken som tog sig ut på dans var genomsnittligt yngre än vad den är idag. På scen stod vid tiden storheter som Thorleifs, Sten och Stanley, Candela, Lasse Stefanz, Lotta Engberg och många fler. Samtidigt förstod vi att festivalen behövde breddas. I den vevan blev Dannes Stråhed soloartist efter att ha lämnar Wizex. När vi tog in honom som artist och inte en del av ett dansband kändes det verkligen att något nytt höll på att hända.

– I vårt DNA idag finns givetvis fortfarande dansbanden kvar men de får dela plats med mycket annat. Vi blandar och ger mellan gräddan av party, EPA-dunk och dans i dagarna tre. Alltid veckan 27. 

Jubiléer på gång

Även om kommande två år bjuder på jubileum – festplatsen 60 år 2025 och festivalen 30 år 2026 – så skulle sommaren 2024 lika gärna kunna upplevas som ett jubileumsår för den som läser artistlistan. Ett axplock ut dansprogrammet bjuder på namn som Sannex, Donnez, Perikles Lasse Stefanz och Grönwalls. Bland artisterna finns bland andra Sofie Svensson, 2 blyga läppar, Danne Stråhed och Fröken Snusk. Inte minst kan Hasse Andersson nämnas som gjorde ett av sina sista framträdanden någonsin under torsdagen. 

Röda Korset
Hasse Andersson gjorde ett av sina sista framträdanden under festivalen. Foto: Ulf Stjernbo 
Extra mycket partystämning blev det när ”2 blyga läppar” framträdde. Foto: Ulf Stjernbo 

Att programmet är starkt och publikdragande skvallrar inte minst publiksiffrorna om. Under tre dagar i juli förväntar man sig att sälja uppemot 12 000 biljetter. En stor del av besökarna har dessutom löst flerdagarspass och bokat upp plats på den tillhörande campingen. Allt i egen regi av familjen Johnsson och Ekebo.

Händer det att du själv tar dig en ”sväng om” under festivalen?

– Nej du, jag ska väl inte påstå mig vara någon dansant typ. Under åren har jag i regel jobbat när andra har roat sig, även om jag skulle kunna ta en svängom eller två.

Danskurser ”en fantastisk succé”

Även om vd:n inte själv har gjort sig känd för att ta en stepp på parketten så gör han och ledningen för Ekebo vad man kan för att andra ska kunna det. Under festivalen arrangeras bland annat danskurser, vilket är nytt för sommaren 2024.

– Det blev en fantastisk succé! Vi har för i år engagerat en yngre kille som danslärare. Igår (fredag, reds. anm.) när jag egentligen var upptagen med annat kunde jag inte låta bli att smita över och se hur det gick. Över 100 personer deltog i kursen, ett helt nytt segment. För dig kan jag avslöja att vi dessutom fortsätter med kurserna i höst…

Om du skulle tro något om framtiden för Ekebo, hur ser den ut?

– Jag vågar påstå att vi är unika i att anläggningen idag, snart 60 år senare, är kvar i samma ägarfamilj. Det har varit otroligt mycket slit genom åren, det har gått både upp och ner men idag är vi på en bra plats. Sedan ganska många år arrangerar vi inte längre dans kontinuerligt utan satsar istället på party och festkvällar med mat, flera band på scen och fullständiga rättigheter. 

– Min analys är att den publiken som förr gick ut och dansade på helgerna idag istället gör det på vardagarna. Man är inte ute efter att vara ute till efter midnatt eller in på småtimmarna. Till hösten har vi en stor dans- och partykväll med Lasse Stefanz, Larz-Kristerz och Perikles, en kväll som det var förr där alla generationer möts och har roligt. Precis så som vi vill att en kväll eller festival på Ekebo ska vara! 

/JOAKIM O. AGERSKOV, REPORTER