Hoppa till innehåll

TV: Anrika dansbandet Thor Görans lever upp igen

Thor Görans under en spelning på Festplatsen i Vännäsby. Foto: Kurt Sundin

Det är en speciell kväll på Festplatsen i Vännäsby när dansbandet som bildades år 1976 dyker upp. Thor Görans är tillbaka igen, med välkände sångaren och låtskrivaren Peter Grundström vid mikrofonen. Frågan är om bandet är tillbaka för att stanna?

Trots att det är ruggigt vinterväder i Västerbotten den här söndagskvällen så är det ändå många som letar sig ut till den lilla orten väster om Umeå. 

– Den satsning som Thor Görans gör är spännande och väcker mycket glädje, minnen och danslust hos många, säger Kurt Sundin när han ställer upp sin tv-kamera för att göra en intervju med bandet för sin Youtube-kanal ”På dans med Kurt”.

Kurt som är en av Dansbandsnytts medarbetare och samarbetspartners berättar om Thor Görans storhet under framför allt 1970- och 1980-talen. Bandet lades ner år 2006, men återuppväcktes igen år 2013.

”Thor Görans är på g igen”

Efter en tid när bandets frontfigur, Peter Grundström har musicerat i andra sammanhang, så blev 2023 året då Thor-Görans kom tillbaka igen. Det har varit flera spelningar under sommaren och hösten, och bokningarna rullar in alltmer.

– Vi kommer inte att spela så där jättemycket som vi gjorde förr, men det är klart att om det kommer bra spelningar så då är vi på g, säger Peter Grundström och skrattar.

Är alltså tanken att det ska bli fler spelningar framöver?

– Ja alltså, meningen är väl att vi ska fortsätta och spela och vi har ju också fått förfrågningar från både Norge och Finland. Sen med just det här gänget så har det inte gått så lång tid som vi har hunnit spela ihop oss, men det funkar ju jättebra. Det är ju gamla garvade musiker som har varit med förr. (Skratt)

Röda Korset

Minnen från det otroliga 70-talet

Idag består bandet av Peter Berglund, Kent Ohlsson, Thomas Kvassman och så förstås sångaren Peter Grundström själv, som minns 70-talets otroliga danskultur när det ofta blev lapp på luckan.

– Ja det finns såna historier så man tror knappt att det är sant. Men som när vi spelade på Galaxen i Umeå och vår bokare Christer skulle ta sig in i danslokalen så då kände vakterna inte igen honom, och sa att det var slutsålt. Och då var klockan tjugo minuter i nio. Och det finns flera helt galna historier från den tiden.

Är det gamla klassiska Thor-Görans-låtar som ni spelar nu också?

– Ja det är det ju. Folk vill ju höra dem. Så det är det som gäller till stor del.

TV-reportaget med både musik, dans och hela intervjun med Thor Görans hittar du här.

/KURT SUNDIN, REPORTER