Hoppa till innehåll

TV: 91-årige Gösta om hur dansen ger lycka i livet

91-årige Gösta Eriksson blev intervjuad av Jan Oscarsson från Jannez – om bland annat dansglädje. Foto: Jan Oscarsson/Jan Sundberg/Laxsjö Bystugeförening

Det är full fart kring Gösta Eriksson i byn Föllinge i Jämtland. Han är i full färd med att bygga en ny träbåt när han ska intervjuas på film av Jan Oscarsson, välkänd dansbandsmusiker i nyligen nedlagda Jannez. Hans intervju med Gösta kom plötsligt att handla om dansens betydelse, och om hur 91-åringen ”går på bal” så ofta han hinner.

– Ja jag gillar att gå på dans, och de här pensionärsdanserna är fantastiskt roliga, säger Gösta i filmen, och lyser av livsglädje.

Filmen har gjorts av Jan Oscarsson tillsammans med Jan Sundberg. Oscarsson bor i byn Laxsjö nån mil från Göstas hemby. Filmen är en del i en satsning för att bevara berättelser från förr, och där flera intervjuade personer får berätta om sitt liv i de jämtländska byarna, och om både dåtid och nutid.

Det var under en sådan intervju som Gösta började berätta om vilken livsglädje som dansen ger honom.

– Det är absolut den roligaste motion som man kan få, och så träffar man folk.

Göstas berättelse, och inte minst hans passion för dansen, gjorde starkt intryck på Jan Oscarsson som själv ägnade 47 år åt dansbandet Jannez. 

– Ja det var ett fantastiskt starkt möte med mycket hjärta och livsglädje. Och när Gösta helt spontant började berätta om hur mycket dansen betyder för honom, så blev jag alldeles varm i hjärtat, säger Jan till Dansbandsnytt.

Hyllar sambon med stor värme

Det som inte 91-årige Gösta vet om bygderna kring Föllinge är nog inte värt att veta. Han har mängder av historier att berätta, och ett stort antal av dem är dokumenterade. Både i datorn och på papper i bokhyllorna på Göstas kontor. Så att intervjua just Gösta innebar en filmad intervju med mängder av spännande berättelser från förr, som kan bevaras av hembygdsföreningen till eftervärlden.

Och även om Gösta mer än gärna berättar om hur livet var längre tillbaka i tiden, så pratar han också om nuet…och om dansen… Han hyllar dessutom med stor kärlek sin tre år yngre sambo, som stöttar Gösta för att komma iväg på dans, och som ordnar fika till han kommer hem senare på kvällen.

Här nedanför kan du se filmklippet ur dokumentären där Gösta berättar om sitt intresse för dans.

Gösta Eriksson från byn Föllinge i Jämtland. Produktion: Jan Oscarsson/Jan Sundberg

Röda Korset