Hoppa till innehåll

Tuffa beskedet som inledde 2024 för Kjellez

Kjellez, från vänster: Peter Malmqvist, Håkan Larsson (halvliggande), Gunnar Karlsson, Kjell Lundbom och tidigare medlemmen Ole Hansen. Foto: Inge Isaksson

Det unga dansbandet med den stora rutinen – så kan man beskriva Kjellez som har ett på papperet intensivt och spännande 2024 framför sig. Men året inleddes med ett utmanande besked.

Det står nämligen klart att saxofonisten Ole Hansen kommer att lämna bandet. Redan nästa vecka gör Hansen sin sista spelning med Kjellez, som nu har börjat leta efter en ersättare. Det berättar Peter Malmqvist som för drygt två år sedan skapade Kjellez tillsammans med Kjell Lundbom.

– Beskedet från Ole kom inte helt överraskande för han har gått i lite tankar ett tag och han har sagt att han tycker att resorna är lite jobbiga med anslutningar och den sista biten med hemresorna. Sen har han ju också ett jobb som det ska passa in med när det gäller scheman och så.

– Vi tycker ju att det är tråkigt att mista en medlem där vi också har byggt upp ett sound kring saxen…. Men samtidigt har vi haft en inställning att allt är föränderligt och att man kan få hitta nya lösningar på vägen…

Bandet har nu startat processen med att hitta Ole Hansens ersättare.

– Ja vi har haft en del funderingar, och det är klart att det är ju inte helt utan krav. (Skratt) Vi har haft många intressanta namn men vi är i ett mellanläge som dansband. Vi kanske spelar för mycket för de som bara vill ha det som en fritidssysselsättning och för lite för de som vill leva på det.

I väntan på en ny medlem så är det vikarielösningar som gäller. Tidigare har  Joacim Svensson vikarierat för Ole Hansen, och mycket talar för att det blir ett längre vikariat nu för Svensson, som tidigare har spelat med Lasse Stefanz.

Bandet bildades under pandemin

Kjellez är det unga dansbandet med de rutinerade medlemmarna. Verksamheten startade mitt under pandemin och hade sin första spelning i november 2021.

Röda Korset

Mottagandet från publiken blev hjärtligt och sommaren 2022 fick bandet ta emot en guldklav i Malung som gick under benämningen ”Årets SurPrize”. 

I samband med att bandet firade sina första två år med ett tårtkalas, berättade Peter Malmqvist för Dansbandsnytt om bandet och medlemmarnas musikaliska bakgrund.

– Vi är ett ungt dansband med väldigt hög medelålder. (Skratt) Och det är så roligt. Vi kommer från så många olika håll. Skåningarna var inblandat genom Håkan och mig, Ole kom från Matz Bladhs och Gunnar och Kjell från Glenn Endys. Och tillsammans har vi hittat en fin kemi, där vi trivs både med varandra och med låtarna.

”Ska komma ur vakuumet”

Men nu är det full fart framåt under 2024 för Kjellez, med väldigt många planerade spelningar för att vara ett ”hobbyband” och med flera låtar som ska ges ut på Spotify under året. Dessa kommer dock att bli något försenade med anledning av bytet av bandmedlem.

– Vi ska komma ur det här vakuumet som uppstår när man måste byta medlem, och det jobbar vi på nu. Och samtidigt så fortsätter ju vår plan med de spelningar som vi har uppradade. Det ser ju väldigt bra ut under hela året – rent fantastiskt för att vara ett amatörband som vi är.

Kjellez kommer att ligga på mellan 80 och 90 spelningar under året, samtidigt som medlemmarna har ordinarie jobb vid sidan av. Närmast är det spelning på Dansbandsveckan på Cinderella med avgång på tisdag i nästa vecka och på torsdagen är det eftermiddagsspelning i Fyris Park i Uppsala. Det är då som Ole Hansen gör sin sista spelning med Kjellez.

/NIKLAS LINDH, REPORTER