Hoppa till innehåll

Tony Irvings bästa tips om vett och etikett – före och efter dansen

Tony Irving är en av de fasta krönikörerna på Dansbandsnytt. Foto: Peter Knutson

Tony Irving är en av Dansbandsnytts fasta krönikörer. Han syns i en mängd sammanhang i egenskap av TV-personlighet, underhållare, inspiratör och inte minst danslärare, dansambassadör och dansdomare i nyligen pausade programmet Let´s Dance i TV4. I den här krönikan delar han med sig av sina bästa och mest grundläggande tips när det gäller vett och etikett i samband med dansen.

Begreppet ”social dans” signalerar att vi är där för att träffas och umgås med andra personer. Det finns en förväntan av ett grundläggande socialt beteende som är förankrat i traditionellt vett och etikett.

Kruxet är att det är 2023 och inte 1923. Med detta vill jag säga att samhälle har förändrats och några av våra socialdansbeteenden behövs uppdateras.

Vem som kan bjuda upp till en dans och hur den som har fått frågan kan svara, upplever jag som en av dansens oklarheter. Det är ett av de områden som är i behov av att anpassas till den nuvarande situationen som finns i vår moderna dansvärld.

Hur går jag då till väga med att fråga någon om att dansa med mig?

Du kan be en annan person att dansa med dig genom att helt enkelt använda följande fraser. ”Vill du dansa?” ”Ska vi dansa?” ”Får jag lov?”.

Vad som i allmänhet inte gillas är att sträcka ut handen till någon, tyst, och förvänta sig att de ska hoppa på chansen att dansa med dig. Eller att ta tag i någon och dra dem till golvet. Jag kan berätta av personlig erfarenhet att detta händer mig ofta och det är en av de största anledningarna för mig att tacka nej.

Vem får då bjuda upp till en dans?

I dagens dansvärld får alla fråga vem som helst om att dansa. Trots detta väljer vissa följare fortfarande att leva utifrån modellen att vänta på att bli tillfrågad. Vissa dansare är väldigt traditionella i sitt koncept av vem som är förare och följare. Mannen för och damen följer. 

Det är lite gammaldags och begränsar dina möjligheter att dansa mer.

Mitt råd är att lära dig att både föra och följa så att du kan dansa mer. Samtidigt, om du vet hur du följer kommer du att bli en bättre förare, och vice versa. Om du vet hur du ska föra kommer du att bli en bättre följare.

Får jag tacka nej till att dansa?

Det är OK att avvisa en fråga om att dansa. Du kan tacka nej till dansen, inte till personen. 

Om din anledning till att tacka nej är att du är trött, att låten inte faller dig i smaken eller att du pratar med en vän, kommer personen du tackar nej till förmodligen bli glad över att få veta varför.

Däremot tycker jag själv att ingen ytterligare förklaring behövs. Det är ganska kontroversiellt att tacka nej men du har all rätt att göra det.

Vad händer när vi säger ja?

När du har kommit överens om att dansa med någon, gå tillsammans med denne ut på dansgolvet. Om det är för trångt för att göra det, gestikulera till platsen du vill dansa på.

Glöm inte att en dans är två låtar, så se till att prata med varandra mellan låtarna. 

Vi har dansat klart – vad gör vi nu?

Eftersom det är en social dans är det ofta många människor som ber varandra att dansa båda på och utanför golvet. Många vill stressa till sin nästa partner. Oavsett är det viktig att du kommer ihåg att det är kutym att gå bort med denna danspartner från dansgolvet när dansen är klar.

Det bästa rådet jag kan ge dig angående att bjuda upp till en dans, är att det är din kropp och du bestämmer vem du dansar med, samt när du dansar med dem.

Det är verkligen inte rocket science. Det handla om respekt för andra människor.

Keep on dancing!

I min nästa krönika kommer jag att skriva om danshållning och intimitet.

/TONY IRVING