Hoppa till innehåll

Tony Irving: Sverige dansar igen – så här kan trenden bli långvarig

Tony Irving konstaterar i sin senaste krönika att Sverige dansar igen. Foto: Peter Knutson/Niklas Lindh

Dansbandsnytts krönikör Tony Irving gläds över den positiva danstrenden i Sverige med ökade publiksiffror, men han höjer samtidigt ett varningens finger så trenden inte bara blir tillfällig. Det gäller att jobba smart och strategiskt för att uppgången ska fortsätta. Här berättar Tony hur det kan gå till.

Tony Irving: Över hela Sverige ser man en växande trend: dansen växer. Den lockar människor som vill ha roligt, umgås och dansa. Och detta sker inom flera olika dansstilar. 

Många som slutade dansa på grund av pandemin har hittat tillbaka, och fler som dansade för länge sedan snör på sig skorna igen. 

Det känns som att sommaren 2024 kommer bli en fantastisk danssommar när Sverige dansar igen.

Men varför är det så? 

Historiskt sett kan man se ett mönster i sociala dansaktiviteter. Under de senaste hundra åren har krig, ekonomiska problem och pandemier följts av ett uppsving i dansen. Men kan det vara så att det är annorlunda denna gång?

Röda Korset

Band som arrangerar aktiviteter och marknadsför sig själva växer som artister. TV tar tillbaka dansbanden in i vardagsrummen och radion spelar dansbandsmusik i mainstream igen. Dansklubbar har förstått att inte alla vill tävla. Det finns många ingredienser som tillsammans gör att dans- och dansbandskulturen i Sverige växer.

Nu gäller det att rida på vågen. Men som vi har sett tidigare finns risken att lika snabbt som folk hittar tillbaka kan de sluta igen. Nu behöver vi motivera de som har hittat tillbaka att stanna längre än bara sommaren 2024. 

Men just nu tänker jag njuta av dansen och alla härliga festivaler. Vi ses kanske i Överkalix, Malung eller en av de andra dansfestivalerna där jag kommer att vara under sommaren.

Mitt sista sommaråd: ”each one teach one”. Om vi har 500 000 dansare och alla lär en person att dansa under sommaren – då blir vi en miljon och denna positiva utvecklingstrend är garanterad att vara långvarig.

/TONY IRVING, KRÖNIKÖR