Hoppa till innehåll

Tony Irving, krönikör hos Dansbandsnytt: ”Så skapar du koppling till musiken”

Tony Irving är en av Dansbandsnytts´fasta krönikörer. Foto: Peter Knutson

Dansläraren, tv-personligheten, inspiratören och underhållaren Tony Irving är ny krönikör hos oss på Dansbandsnytt. Varje månad kommer du som följer Dansbandsnytt att kunna läsa hans egna ord, tips, råd och tankar om dansen, ur olika perspektiv. I Tonys´ första krönika får vi hans fyra bästa tips för att koppla ihop dansen med musiken, och på så sätt ta dansen till nya nivåer:

Det finns en naturlig koppling mellan dansbandsmusik och social dans. Termen koppling är i själva verket nyckeln till bra social dans. Koppling till din partner, koppling till din kropp och till dina känslor. Men den viktigaste kopplingen vi har är med musiken.

Kompositören skriver musiken, bandet spelar tonerna och sångaren sjunger texten. Tillsammans skapar de musiken. Som dansare är det mitt jobb att svara på musiken de skapar. Musiken skapar dansen. Det är mitt jobb som dansare att skapa kopplingen.

Att dansa till dansbandsmusik handlar inte om att begränsa sig till att behöva dansa en Bugg/Fox/Foxtrot, eller någon av de många varianterna som lärs ut av privata företag som är deras egna skapelser. Och sen att försöka få dem att passa musiken, bara för att du har fått höra att det här är dansen som Du ska dansa till dansbandsmusik. 

Om du lyssnar på musiken och hittar kopplingen till den, kommer du att inse att dansbandsartister spelar otrolig många fler dansstilar än bara samma gamla bugg och foxtrot. Det handlar verkligen om att lyssna till musiken. 

Fyra tips från Tony

Här är mina tips för att skapa en bra koppling till musiken:

1. ”Dansa sången” = Till rätt beat. Du kan inte bara dansa till något imaginärt beat i huvudet. Dans bygger på att röra sig i takt. Även rytm finns i takten. Allt annat är inte riktigt bra dans. Så hitta takten/rytmen och håll dig till den.

2) ”Dansa till sången” = Musikstil. Är det romantisk musik? Dansa då mjukt. Är det snabb musik? Dansa då med energi. Kör inte bara oändliga steg oavsett musikstil.

3) ”Se till att din dansstil passar musiken.” Musik, som alla bra berättelser, har ett intro, en uppbyggnad, en huvudsektion och ett outro. Se till att du rör dig därefter och förstå tanken med flow – använd både ansträngning och lugn för att skapa varierande effekter när du dansar.

4) ”Dansa med musiken” = Tolka musiken och lek med den. Känn musiken med din kropp och ”slå” de musikaliska accenterna. Känn förändringarna i låten och använd dessa förändringar i din rörelse för att uttrycka det.

Att ”ta en paus” i låten med en ”perfekt timed dipp” eller rörelse, är magi och kommer att göra underverk för dig och din danspartner.

Som jag skrev i början handlar dans om en koppling till musiken. Lyssna, känn efter och reagera på musiken som spelas. Låt musiken bestämma vilken dans du väljer att dansa. 

Men det betyder att du måste lära dig att dansa och förstå de olika danserna som kan dansas till dansbandsmusiken. 

Njut av din dans och har roligt!

I min nästa krönika kommer jag att skriva om socialdansens vett och etikett.

/Tony Irving