Hoppa till innehåll

Tillfälligt uppehållstillstånd för utvisningshotade Lisa – dansbandsprofiler deltar i kampen

Nioåriga Lisa får tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Till höger dansbandet Blender, med kapellmästaren Lasse Lundberg vid trummorna. Foto: Privat/Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Under måndagseftermiddagen kom ett efterlängtat besked för nioåriga Lisa som skulle utvisas till Albanien, trots att hon alltid har bott i Sverige. Lisa får nu tillfälligt uppehållstillstånd i ett år. ”Hoppas verkligen att det här blir bestående” skriver Blenders kapellmästare Lasse Lundberg på sin Facebooksida.

Det är flera profiler från dansbands-Sverige som har engagerat sig i kampen för Lisa, och mot beslutet att hon skulle utvisas till Albanien och därmed tvingas lämna sin svenska familj och i praktiken få bo i ett albanskt barnhem. Under måndagen meddelade familjens advokat att Lisa har beviljats ett tillfälligt uppehållstillstånd på ett år.

Engagemanget har varit enormt för att Lisa ska få stanna i Sverige – inte minst inom dansbandsbranschen. Flera artister, dansband och arrangörer har i artiklar på Dansbandsnytt krävt att Lisa ska få ett permanent uppehållstillstånd och inte tvingas lämna sina svenska föräldrar, sin skola, sina vänner och det land där hon alltid har bott. Samtliga medlemmar i dansbandet Blender har skrivit under för Lisas´ sak.

– Hoppas verkligen att det här blir bestående, skriver kapellmästaren i Blender, Lasse Lundberg som har ett starkt engagemang för utsatta barn. Han var familjehemspappa till Esmeralda som i medierna kallades för ”Lilla Hjärtat”.

– Man skickar inte ut ett barn sådär, och är så fyrkantig som de är på Migrationsverket. Flickan bor ju med de som i praktiken är hennes mamma och pappa, som dessutom har vårdnaden om henne. Det är helt fel tänkt, precis som i fallet med Esmeralda där precis allt gick helt fel, sa Lasse Lundberg till Dansbandsnytt tidigare i våras.

Erica Sjöström tillsammans med nioåriga Lisa som hotades av utvisning. Bilden till höger visar bara en del av den stora folkmassa som deltog i manifestationen i Lisas hemkommun. Foto: Privat

Tidigare Drifterssångerskan Erica Sjöström har också engagerat sig i kampen för Lisa och sjöng på en stor manifestation för Lisas sak i hennes hemkommun Lidköping.

Röda Korset

– Det är så orättvist! Lisa är född i Sverige…och att ett nioårigt barn som har sin familj här, sin skola och sina vänner…ska behöva utvisas… Det finns inte ord som räcker till här… Det måste bara stoppas! 

Även bandmedlemmarna i Allstars och Kjellez skrev under protestlistorna mot utvisningen av den nioåriga flickan, liksom dansarrangören Ann-Cathrine Friberg vid Utängens Loge i Tanumshede.

Nu är alltså utvisningsbeslutet upphävt, åtminstone fram till nästa sommar.

/NIKLAS LINDH, REPORTER