Hoppa till innehåll

Succén i folkparken – nästan 600 under danskvällen

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Dans till modernband lockar en allt större publik - men inte mogenbanden. Till höger: Cecilia Rose efter att ha tagit emot en guldklav för "Bästa arrangör". Foto: Brunnsparken/Privat

Det blev en riktigt lyckad tillställning i lördags när Allstars och Casanovas spelade i Brunnsparken. Det var full fart på dansgolvet och 563 personer som hade betalat in sig för en riktig dansfest i den klassiska folkparken i Örebro.

För de som var på plats under lördagkvällen så fanns det inget som tydde på några sviktande publiksiffror. Det var både folkligt, festligt, mängder av dansande och två av landets hetaste dansorkestrar på plats.

– Det är verkligen en jättebra siffra, säger Cecilia Rose som är verksamhetschef på Folkets Park i Örebro.

På sociala medier har bilder från danskvällen i Örebro i lördags spridits med jubel och många glada tillrop, och bilderna visar ett i princip fullsatt dansgolv.

– Men även om vi har bra med folk så är det ett tapp i dans-Sverige över lag. Det försvinner fler gamla dansare än vad det kommer nya. Men det är ändå en jättebra siffra från i lördags. Det är nivåer som vi inte är så bortskämda med nu.

Olika populära danskvällar

När det är band som tidigare gick under epitetet ”modernband” som spelar i Brunnsparken så ligger besöksantalet i allmänhet mellan ett par hundra uppemot 700 betalande.

– Ja band som drar en yngre publik lockar fler dansare i nuläget än de som drar en äldre publik. Så kan man säga. Men Trivseldanserna som vi anordnar på eftermiddagar drar ofta en stor publik – till och med en större publik än kvällsdanser med dans till mer traditionella eller klassiska dansband.

Cecilia Rose ser i likhet med många andra arrangörer en nedgång för danstillställningar om man jämför med före pandemin, men en liten uppgång under det senaste året.

– Ja det känns som att det är en mer stabil verksamhet nu när det gäller dans till band som lockar en yngre publik samt trivseldanserna. Där ökar det lite hela tiden.

En guldklav som betydde mycket

I somras utsågs Brunnsparken i Örebro till Årets arrangör vid Guldklavengalan i Malung. Det är en utmärkelse som har haft betydelse för folkparken.

– Det betyder ju jättemycket. Det är ett kvitto på att vi gör något bra och jobbar på ett sätt som både publiken och banden är nöjda med. Vi har ju en stadig ström av folk som gärna vill besöka oss och det är många glada tillrop när de är här.

Vad tror du om dansbandskulturens vägar framåt på sikt?

– Jag hoppas ju på ett uppsving och här försöker jag klura på idéer för att hitta på saker som ska locka nya besökare. Vi ska försöka dra yngre besökare som i vanliga fall inte har gått ut på dans. Och när det gäller dans till klassiska dansband, för att kunna öka där också, så har vi en plan och håller på med en undersökning för att ta reda på vad de som dansar ”moget” vill ha för att komma ut på dans. Vi behöver hitta saker som vi kan göra för att de ska komma ut på dans.

– Vi får se vad som händer och ska försöka följa branschens rytm. Vi måste lyssna in både besökarna, banden och samhället i stort och ha omvärldskoll för att hitta vägar framåt.

Lövgrens premiär i Örebro

I januari har Lövgrens premiär i Brunnsparken. Bandets första spelning, med Claes Lövgren i täten för sin nya trio, väntas locka en stor publik till Örebro den 9 januari.

– Ja det är ett efterlängtat band. Jag tror att det kommer att gå jättebra och locka mycket folk. Det är dessutom premiär för Trivseldans hos oss under det nya året. Det ska verkligen bli jätteroligt!

En intervju med Claes Lövgren om det stora intresset för bandet, kan du läsa här.

/NIKLAS LINDH, REPORTER