Hoppa till innehåll

Kommer planerna för Lövgrens att spricka? ”Större intresse än vi kunde ana”

Claes Lövgren berättar om den tuffa tiden under pandemin. Foto: Kurt Sundin

När ett av Sveriges mest eftertraktade dansband återuppstår i en ny form, så var planerna att endast göra några spelningar i månaden i trakterna kring Östergötland. Men de planerna riskerar nu att spricka för Lövgrens, inte minst på grund av bandets tidigare popularitet i Norrland.

– Vi hade ju tänkt att vi inte skulle spela så mycket, och att vi skulle hålla oss till trakterna kring Östergötland. Men det är ju arrangörer från hela Sverige som ringer och vill boka oss, och det tycker ju vi är jättekul…

Innan pandemin kom hade Claes Lövgrens 130 spelningar bokade under 2020. Alla spelningar försvann dock i ett nafs för samtliga dansband, och Claes Lövgrens, som var ett av Sveriges stora dansband, lades ner efter 20 år.

– Där stod jag och blev av med mitt livsverk. Det var tufft, sa Claes Lövgren tidigare till Dansbandsnytt.

Här kan du se ett tv-inslag från Ersboda Folkets Hus med Claes Lövgrens från ”På dans med Kurt” som gjordes månaden innan pandemin slog till med full kraft – i februari år 2020:

Claes Lövgrens i Ersboda Folkets Hus i februari år 2020. Reportage: Kurt Sundin

”Vi vill inte tacka nej”

Claes Lövgren själv startade ett nytt bolag som hantverkare. Nu i vinter återuppstår dock dansbandet i en ny lite mindre kostym, som tremannaband, och under namnet Lövgrens. Planerna är fortfarande att spela som deltidsband, med mellan fyra och sex spelningar i månaden. Frågan är dock om de planerna kommer att hålla?

– Det bokas på väldigt bra. Men tanken är att vi ska vara ett deltidsband och bara spela lite för att det är roligt. Men vi vill ju inte heller tacka nej. Vi hör ju att folk vill ha oss, och inte minst Norrlandspubliken har visat ett jättestort intresse.

Hur känns det då?

– Jo det är fantastiskt kul. Jag blir ju rörd! Folk från hela Sverige hör av sig nu. Det tyder ju på att vi var omtyckta och att vi är saknade. Vi drog ju hyfsat med folk och hade en ganska stor publik. Och jag känner att jag har saknat publiken enormt. Så när arrangörer ringer från hela landet så är det svårt att tacka nej, för vi vill ju gärna spela.

Har ni tre i bandet möjlighet att få ihop liven och spela mer än vad ni först tänkte?

Röda Korset

– Nej vi kommer att spela fyra till sex gånger i månaden. Så om vi åker upp till Norrland och spelar flera kvällar där, så kanske vi inte gör fler spelningar den månaden.

I februari börjar turnerandet med nya Lövgrens. Foto: Kurt Sundin

Betydligt lägre omkostnader

Den stora orkesterbussen som bandet tidigare hade är nu utbytt mot en minibuss med släp, vilket bland annat innebär en knapp tredjedel så stora drivmedelskostnader.

– Ja vi ser ju om vårt hus och det gör att vi inte har så jättestor produktionskostnad för den här satsningen. Vi försöker hålla nere allt, och vi vill spela för att det är kul och inte för att vi har kniven mot strupen och måste dra in ett visst antal jobb för att det ska gå runt. Så får vi ihop två jobb per månad så är vi nöjda med det.

Kan tre i bandet bli fyra?

Att nya Lövgrens bara är tre medlemmar är också ett led i att satsningen är anpassad till lägre kostnader. Det innebär i normala fall att större dansställen inte är aktuella, även om en del arrangörer trots allt har bokat in Lövgrens. Men frågan är om bandet kan utvidgas till att bli fyra medlemmar om efterfrågan blir tillräckligt stor?

– Det får väl tiden utvisa om man så småningom blir fyra, eller fem. Det beror ju på. Men branschen är ju lite ansträngd och då är det bättre att vi håller oss på en låg nivå så vi istället kan växla upp om det skulle bli aktuellt.

Här är trion som ingår i det nya bandet Lövgrens. Foto: Lövgrens

I nuläget finns ingen bokning gjord från Dansbandsveckan i Malung till nästa sommar, där dansbanden i allmänhet ju består av fler medlemmar än tre. Men om möjlighet skulle uppstå så åker Claes mer än gärna till Malung nästa sommar.

– Ja det är självklart att man ju vill åka till Malung och spela. Sen vet jag ju inte om det skulle fungera att ha en trio i Malung. Men dyker det upp en fråga om att spela i folkparken eller Grönlandsparken så är det självklart att vi åker till Malung. Det är ju det roligaste som man kan vara med om.

Turnerandet med det nya Lövgrens inleds den 9 januari i Brunnsparken i Örebro.

/NIKLAS LINDH, REPORTER