Hoppa till innehåll

Succéarrangören om danssommaren som kommer: ”Det blir omkring 30 procent större publik”

Bilden nere till vänster: Gänget som har förberett logen för en ny danssommar, under ledning av Ann-Cathrine Friberg längst till höger i bilden. Höger bild: Dansgolvet kommer att bli flitigt använt i sommar. Foto: Privat

Det är en intensiv tid för en mängd dansarrangörer som nu laddar för en ny sommar med en mängd danstillställningar. En av dem är Ann-Cathrine Friberg som ifjol tog över Utängens Loge i Tanumshede. Hon är övertygad om att dansbands-Sverige nu går mot en riktigt stark sommar.

Nästa helg är det premiär på Nya Utängens Loge, och den första av 16 danskvällar anordnas. Härom dagen samlades 17 personer för att under ledning av Ann-Cathrine Friberg förbereda logen inför en ny sommarsäsong.

– Det är en helt fantastisk känsla. Jag är så förväntansfull, för det är så otroligt mycket folk som hör av sig och ser fram emot premiären och att vi ska inleda danssommaren hos oss.

För snart två år sedan meddelade de tidigare dansarrangörerna att det var dags för sista dansen vid klassiska Utängens Loge. Men då dök Ann-Cathrine Friberg upp och blev ny arrangör, och hennes första danssommar – ifjol – blev till stora delar ett publikmässigt lyckokast.

– Vi hade en bra första sommar, vi fick mycket positiv uppmärksamhet och vi hade väldigt många besökare trots att vädret tidvis var sämre.

Nya Utängens loge, med Ann-Cathrine Friberg som arrangör, lockade mängder av publik ifjol.

Hemtrevligare känsla 

Nu, när hon tillsammans med sina medarbetare laddar upp för en andra danssommar, så spänner arrangörsgänget bågen ytterligare och räknar med en ännu bättre sommarsäsong.

– Jag vi ska lyfta logen och utbudet här en nivå till i år, på olika sätt. Vi ska försöka göra allt extra mysigt och skapa en hemtrevlig känsla eftersom det är en loge. 

– Jag har köpt nya möbelgrupper ute, och jag som inte äter kött har köpt en korvmoj. (Skratt) Vi säljer ju korv med bröd och har fik uppe i logen, men vi ska ha en ute också för de som vill sitta ute och äta korv, köpa våfflor och så.

”Mammas Korvmoj” har tagit plats utanför danslogen. Foto: Privat

Dansutbudet har noga anpassats

För att få till ett riktigt bra danskoncept har Ann-Cathrine, tillsammans med sina medarbetare, lyssnat in önskemål från besökare och varit noggranna med att anpassa sitt utbud så det inte ska krocka med andra likvärdiga danstillställningar i regionen.

– Ja vi ligger ju på Västkusten och den stora premiären SKA bara vara Streaplers, för det 65-årsjubilerande bandet är så mycket Västkusten. Jag har också tittat på hur det såg ut besöksmässigt ifjol och då var det tre band som lockade extra mycket besökare. Det var Streaplers, Donnez och Sannex och de tre banden spelar under våra tre första lördagar. Dessutom återkommer de till logen och spelar ytterligare en gång senare under sommaren.

– Förra året fick jag inte till det med Fernandoz men i år kommer de och samma sak med Matz Bladhs som spelar hos oss i sommar. Jag har försökt att lyssna på publiken och också tittat på publiksiffrorna från förra året. Men de siffrorna är inte helt rättvisa.

Hur menar du då?

– Vid det laget var jag inte helt införstådd med hur stor inverkan det har med olika dansarrangemang runt omkring. Men nu vet jag det. Om det är för mycket grejer inåt Uddevalla och nån gala på nära håll i Norge så behöver jag tänka lite annorlunda på vad jag har för band. Jag får se till att ha en annan genre i logen jämfört med banden på grannställena.

”Det blir en helt fantastisk sommar”

Premiären sker på lördag den 18 maj och det är alltså 65-årsjubilerande Streaplers som står på scenen. Då kickar en sommarsäsong igång som Ann-Cathrine tror kommer att bli väldigt lyckad, både på Nya Utängens Loge, men också i dans-Sverige som helhet. 

Streaplers spelar under säsongspremiären på Nya Utängens Loge. Foto: Streaplers

För de många rapporter från arrangörer och dansband om en tydlig ökning av dansgäster bara det senaste halvåret – det kommer också att visa sig i sommar, tror dansarrangören i Tanumshede.

– Ja det kommer nog att bli många fler besökare i sommar jämfört med förra sommaren. Jag har själv varit ute och dansat hela hösten, vintern och våren och jag ser ju med egna ögon att det är mer folk.

– Jag tror att vi i sommar, generellt sett över landet, att ligga mellan 25 och 30 procent högre i sommar. Om dansbanden levererar det de ska göra och vi arrangörer gör vårat jobb att ta hand om alla som kommer till oss – då tror jag att det kommer att bli en helt fantastisk sommar.

/NIKLAS LINDH, REPORTER