Hoppa till innehåll

Sista dansen på Estraden i höst – sen rivs det legendariska dansstället

Dansbanden Blender, Callinaz, Shine och Perikles är några av de som spelar på Gävlemaran. I mitten Leif Wibron, ansvarig för Gävlemaran. Pressbilder

Det legendariska dansstället Estraden i Gävle kommer att rivas senare i höst – men populära danstillställningen Gävlemaran lever vidare. 2024 dyker man upp på en ny plats, men vilken är fortfarande en hemlighet!

Populära Gävlemaran arrangeras helgen den 20-22 oktober. Det bjuds på dansmusik från fredag kväll fram till söndag kväll från två scener. Banden som spelar är Blender, Perikles, Ankies, PHs, Allstars, Callinaz, Wahlströms, Xplays, Casanovas och Shine.

Höstens upplaga av Gävlemaran blir också den sista på Estraden (Gävleparken), där det dansats och festats i över 100 år. I november i år kommer Estraden att rivas för att i stället ge plats för ett nytt bostadsområde med 134 lägenheter.

Den sista helgen på legendarisk dansmark kan därmed bli historisk på mer än ett sätt.

– Det är klart att man har delade känslor inför det här. Det känns tråkigt att Estraden försvinner, men samtidigt är det något som vi har vetat om länge, säger Leif Wibron, ansvarig för Gävlemaran, till Dansbandsnytt.

Då presenteras nya platsen

Klart är också att Gävlemaran lever vidare. 2024 kommer man att dyka upp på en annan plats. Vart man flyttar kommer att presenteras i Gävle den 20 oktober. Då presenteras också vilka band som kommer att spela vid nästa års båda upplagor. Vårmaran flyttas tillfälligt från vecka 12 till ett par veckor senare. Det kan bli vecka 15 men exakt när är ännu inte klart. (Se fotnot längst ner i artikeln) Höstupplagan har kvar vecka 42 som sin vecka.

– Vi kör på och satsar vidare. Gävlemaran blir definitivt kvar. Kommunen har också varit positiva till att Gävlemaran ska leva vidare, vilket förstås känns bra. Går allt i lås, som vi hoppas och tror, kommer vi att kunna presentera det nya stället den 20 oktober, säger Leif Wibron.

Ett par tusen besökare

Just nu pågår förberedelserna inför höstens Gävlemara. Intresset för att komma till Gävle och dansa en helg är stort.

– Ser man tillbaka på Gävlemaran brukar antalet besökare ligga på mellan 2 500 och 3 000. Vi har haft ett litet tapp efter coronaåren, men ser vi till efterfrågan på biljetterna nu borde vi kunna landa på 2 600-2 700 besökare. Många av hotellen i stan börjar bli fullbokade, och det är ingen tvekan om att Gävlemaran betyder mycket för Gävle, säger Leif Wibron.

Som vanligt har Gävlemaran bokat upp flera av Sveriges populäraste dansband.

– Vi försöker alltid få hit de allra bästa, men ger också alltid plats för några nykomlingar som är på väg uppåt. Genom årens lopp är det flera band som fått riktig fart på karriären efter att ha spelat hos oss, säger Leif Wibron.

FOTNOT: I en första version av denna artikel stod det att Vårmaran flyttas till vecka 12. Det var en felaktig uppgift. Vårmarans ordinarie vecka är just vecka 12, men den kommer att flyttas tillfälligt i vår, hälsar Leif Wibron. Det kan bli till vecka 15, men det är i skrivande stund inte helt klart.

/Anders Norin, reporter