Hoppa till innehåll

SCB pekar ut dansband som faktor för folkökning

Dansbandsveckan i Malung gör att folkmängden tillfälligt ökar kraftigt. Foto: Niklas Lindh

Malung-Sälen är en av kommunerna i landet som procentuellt sett ökar sin befolkning mest under sommaren. Det slår Statistiska Centralbyrån SCB fast i en rapport. Och Dansbandsveckan pekas ut som den avgörande faktorn.

SCB konstaterar att befolkningen i landets kommuner ändras kraftigt under sommarmånaderna. Vissa kommuner får kraftigt minskad befolkning medan andra mångdubblas i folkmängd. Och det är exempelvis musik- och dansfestivaler, veteranbilar, marknader och härliga sandstränder som pekas ut som avgörande faktorer för de kommuner där folkmängden ökar.

Det är tack vare rörelsedata från mobilnätet som SCB har kunnat studera vilka av landets kommuner som växer mest i folkmängd under sommaren, och varför. 

Musikfestivaler är en viktig faktor för tillfällig ökning av folkmängden, som exempelvis Sölvesborg i Blekinge som gör att befolkningen i kommunen mångdubblades när Sweden Rock anordnades i början av juni ifjol. Och i det här sammanhanget lyfter även SCB Dansbandsveckan i Malung. Ifjol blev folkmängden i Malung-Sälens kommun näst intill dubbelt så stor när Dansbandsveckan anordnades i mitten av juli.

Röda Korset

Generellt sett är det storstadsområdena som minskar i befolkning under somrarna, medan kraftiga folkökningar sker i kommuner längs kusterna och i inlandet.

Här finns hela SCB:s analys över hur folkmängden varierar under sommaren bland annat i samband med olika arrangemang.

/NIKLAS LINDH, REPORTER