Hoppa till innehåll

TV: Så satsar Martinez för att nå en publik i alla åldrar

Martinez i samband med en spelning i Täfteålogen Foto: Kurt Sundin

Uppdelningen av dansband mellan det som brukar kallas ”modernband” och ”mogenband” är inget för Martinez. Bandet jobbar medvetet för att försöka nå en mer blandad publik. Det berättar det guldklavennominerade bandet i en intervju i samband med en spelning i Täfteå Loge utanför Umeå.

– Vi försöker tilltala den breda massan. Det är därför som vi har både 60-talslåtar, omtyckta Martinezlåtar och så blandar vi in en del nytt också, säger bandets sångerska Sandra Estberg. Vi vill att så många som möjligt ska vilja komma ut på våra danser och gilla musiken som vi spelar.

Alltfler lyfter uppdelningen mellan mogenband och modernband som ett problem, och inte minst att uttrycket ”mogen dansbandsmusik” sänder ut negativa signaler. Tony Irving är en av kritikerna:

– Man kan inte säga ”moget” om en produkt som vi vill stimulera folket att vara delaktiga i. För det vi säger då är att det är ”russinfest”. Det är det värsta som dansbanden har gjort, att använda det ordet. Det är patetiskt, sa Tony Irving under våren i en intervju med podcasten Nonstop – Ett samtal om dansband.

Dansbandsnytt har valt att använda epitetet ”klassiska dansband” istället för uttrycket ”mogenband”. Men för Martinez del så är det dock den blandade publiken som gäller, och som man lyckas attrahera i allt större utsträckning. Det visar sig både i musikstil, uttryck på scenen och val av låtar. Kapellmästaren Danne Strandberg beskriver saken så här:

– Ja vi har hittat vårt koncept helt enkelt. Man hör när det är Martinez, så vi har våran nisch. Vi har både många fina ballader som berör väldigt mycket, men oftast är det de snabba låtarna som folk ”hookar” på mest i vårt fall. Det är roligt att dansa när det svänger.

Röda Korset

”Helt otroligt. Yes box!”

Den generella uppgången för branschen, med ökade publiksiffror under våren och försommaren, har märkts även för Martinez del. Till dansen i Täfteå förra helgen lockades en bit över 300 dansande. Och ytterligare en framgång för bandet är den Guldklavennominering som bandet har fått i kategorin ”Årets album”, för sitt album ”I dina händer”. Övriga nominerade i kategorin är Allstars med albumet ”Old new borrowed & blue” samt Streaplers med ”Still going strong”.

– Det är helt otroligt. Yes box, utbrister Danne Strandberg i Martinez. Det känns privilegierat. Vi är otroligt glada!

Hela intervjun med Martinez, som har gjorts av Kurt Sundin via Youtubekanalen ”På Dans med Kurt” kan du se om du klickar på den här länken.

/NIKLAS LINDH, REPORTER