Hoppa till innehåll

Så satsar ”Årets arrangör” på sommardanser – 16 danskvällar nere vid sjön

Lilltorpet under en av fjolårets danskvällar. Foto: Niklas Lindh

Lilltorpet – Faluns folkpark – bjuder in till 16 danskvällar på torsdagar och söndagar under sommaren. Flera av landets populäraste dansband kommer till den lilla folkparken vid Vällans strand.

– Det är den nivån vi vill ligga på. Vi vill ge vår danspublik det bästa, men i år har det varit lite svårt att få tag i orkestrar. Det märks att det är flera dansband som slutat eller gått ner i tid, säger Inger Ekstrand på Lilltorpet.

Lilltorpet är en liten folkpark som ligger strax utanför Falun. Den drivs av IOGT-NTO-rörelsen i Falun och all verksamhet på området är givetvis helt fri från alkohol. Under sommaren arrangeras en mängd olika aktiviteter.

Förutom 16 danskvällar handlar det också om familjekvällar, midsommarfirande och så kommer Magnus Carlsson och Linda Bengtzing med sin show ”En jäkla massa schlager” den 10 augusti.

Riksorganisationen Folkets Hus och Parker utsåg Lilltorpet till ”Årets arrangör 2024”.

Casanovas återkommer även i sommar till Lilltorpet i Falun. Foto: Niklas Lindh

Danser två gånger i veckan

Lilltorpet har arrangerat danskvällar i väldigt många år. Upplägget med modernare dansband på torsdagar och lite mer klassiska band på söndagarna har också hängt i länge.

– Det fanns en tid när vi försökte varva, men det fungerade inte bra. Nu vet publiken vad som gäller, säger Inger Ekstrand.

Sju torsdagsdanser och nio söndagsdanser är vad som väntar. Till Lilltorpet kommer band som Allstars, Casanovas, Blender, Donnez, Black Jack, Engdahls och Martinez.

– Vi är nöjda med det program vi fått ihop. Helt nya hos oss är Ankies från Borlänge som blir allt populärare. Sedan känns det kul att Lövgrens kommer tillbaka, säger Inger Ekstrand.

Det finns inget annat ställe i Dalarna som erbjuder så många danstillställningar under sommaren som Lilltorpet gör. Nu gäller det att få tillbaka publiken också.

– Ser man till fjolåret hade vi ett 30-procentigt tapp jämfört med hur det såg ut före pandemin. Framför allt har vi tappat bland den äldre publiken. Jag hoppas de kommer tillbaka nu, för det finns ju alltid en brytpunkt. I år satsar vi vidare i alla fall, säger Inger Ekstrand.

Lilltorpets danser 2024:

Torsdagar: 27/6: Allstars, 4/7: Xplays, 11/7: Date, 25/7: Casanovas, 1/8: Ankies, 8/8: Highlights, 15/8: Blender.

Söndagar: 23/6: Donnez, 30/6: Black Jack, 7/7: Lövgrens, 14/7: Matz Bladhs, 21/7: Sandins, 28/7: Kjellez, 4/8: Sounders, 11/8: Engdahls, 18/8: Martinez.

Övriga sommardanser i Dalarna 2024:

Mannes loge, Svärdsjö: 25/5: Allstars, 15/6: Xplays, 22/6: Casanovas, 24/8: Callinaz, 31/8: Date.

Hjortnäs brygga: 22/6: Matz Jinglez, 3/7: PHs, 10/7; Donnez, 17/7: Larz Kristerz, 24/7: Callinaz, 31/7: Black Jack.

Säterdalen: 1/5: Casanovas, 9/5: Lövgrens, 29/8: Highlights, 12/9: Callinaz.

Tyllsnäs udde, Borlänge: 4/6: Perikles, 11/6: Callinaz, 18/6: Highlights, 13/8: Xplays.

/ANDERS NORIN, REPORTER