Hoppa till innehåll

Så minns han Georg Riedel – väckte idén om succéskivan med Astrid Lindgren-sånger

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Pär Winberg tillsammans med Georg Riedel. Foto: Privat

Beskedet att kompositören och jazzmusikern Georg Riedel har avlidit väcker minnen och känslor hos Pär Winberg som driver Atenzia Records. För under en gemensam lunch mellan de båda väckte Pär en idé om en platta som skulle komma att bli en jättesuccé.

Det är både ljusa minnen, sorg och saknad som väcks inom Pär Winberg efter beskedet att Georg Riedel har avlidit, 90 år gammal.

– Jag blev väldigt ledsen över beskedet eftersom han var en så fin människa – en av de mest ödmjuka personer som jag har känt. Det var en sån oerhörd värme som han utstrålade.

Hur skulle du beskriva hans gärning?

– Han var ju en av de absolut största. Och det många kanske inte tänker på, som mest förknippar honom med barnvisor kopplat till Astrid Lindgren, det är ju hans 50- och 60-tal då han var jazzbasist och alla de världsstjärnor som han lirade ihop med. Han var en världsbasist.

– Men sen förstås med Astrid och det samarbetet – det blev ju helt unikt.

Alla artister sa Ja

Det var det samarbetet som fick Pär Winberg, som då jobbade på skivbolaget EMI, att väcka en idé i samband med en lunch med Georg Riedel i radiohuset i Stockholm för ett 20-tal år sedan. 

– Ja vi satt och käkade och jag hade en idé i huvudet om man inte borde spela in en platta med den svenska artisteliten som spelade in låtar från Astrid Lindgren-filmer. Jag frågade honom där och då om vi inte skulle göra en sån skiva. ”Tror du någon skulle vilja vara med på det?” sa han…

– Det finns ingen som kommer att säga Nej, sa jag till Georg, och det var det ju inte heller. Det var inte en enda sekunds betänketid hos någon artist som vi ringde upp. Alla sa Ja och det visade ju hur mycket de här sångerna betydde för dem och hur respekterad Georg var av alla artister som var med på plattan.

Spelade själv bas på låtarna

Det blev en mängd artister som medverkade på plattan, som exempelvis Lisa Nilsson, Robyn, Plura, Freddie Wadling, Eva Dahlgren och Stefan Sundström.

Vad hände sen?

– När vi kom igång med inspelningen så såg han ju hur glada alla var över den här satsningen. Han brann så mycket för det här arbetet och han var med i studion med sitt burriga hår, engagerade varma ögon och gick omkring där och myste. Och så lirade han bas som ingen annan på låtarna… Det var helt fantastiskt.

Plattan blev en megasuccé som publiken verkligen älskade – och det är än idag många som lyssnar på låtarna.

– Ja det blev riktigt grymt. Den har verkligen fått fäste som en av de största barnplattorna, som sålde en bit över platina på CD, och som många har en relation till än idag. Och flera av låtarna har både tre och fyra miljoner streams på Spotify. Om jag nämner någon av de plattor som jag har har varit med och gjort så är det många som säger att just den här har man spelat väldigt mycket för sina barn…

Minns du hur nöjd Georg Riedel själv blev med resultatet?

– Ja han var otroligt nöjd och verkade vara superstolt över skivan. När vi hade presskonferens på Junibacken och släppte skivan så var det otroligt mycket media, och han gick mest omkring och myste och kramade om artisterna. Det här blev verkligen så bra och lekfullt som vi bara kunde hoppas.

Efter att beskedet om Georg Ridels bortgång kom – har du lyssnat på plattan igen?

– Ja den går i bakgrunden hela tiden…

/NIKLAS LINDH, REPORTER