Hoppa till innehåll

Så här ser livet ut för den hyllade dansbandsdrottningen idag

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 6 min read
Helene Wish Persson är återigen heltidsmusiker och firar nu 40 år som artist. Foto: Privat

Det var länge sedan som det var musik för hela slanten i Helenes liv, men nu är det så. Och det har hänt mycket i livet på senare år. Dansbandsnytt blev nyfiken på Helene Wish Persson då hennes gamla band Helene & Gänget kom ut med en nyutgiven låt på Spotify, 21 år efter inspelningen och nedläggningen av bandet.

Härom veckan släppte skivbolaget Melody Records en ny singel med Helene & Gänget. Det är en låt som spelades in i samband med bandets sista föreställning, hösten 2002, och som delades ut till gästerna. Men låten – Sista natten med gänget – blev aldrig utgiven, förrän nu, 21 år senare.

– Ja låten skrevs enbart för att bjuda våra gäster på något extra till vår sista kväll, som var den 12 oktober 2002 i Malmö. Då lade vi ner bandet med dunder och brak i form av en scenföreställning innan dansen. Så det blev en show som byggde på vårt 12-åriga liv med Helene & Gänget. Det blev en helt galen kväll med folk från hela Norden och även från Österrike. Och så avslutade vi hela vår kväll genom att spela den här låten live. ”Sista natten med gänget”.

Hur blev reaktionerna?

– Det var väldigt mycket känslor. Samtidigt som champagneflaskor poppades så sprutade tårarna. Och det är vad jag känner för den här låten, att den betyder så mycket. Och den är så bra att den skulle ha kunnat finnas med på Spotify för länge sedan.

En bild från skivomslaget till ”Sista natten med gänget” som delades ut till besökare på avskedsföreställningen år 2002.

Ett av de riktigt stora banden

Helene & Gänget var ett av landets mest populära dansband och turnerade runt i Norden under de 12 år som bandet var aktivt. Det riktigt stora genombrottet kom 1995 då albumet ”Segla din båt i hamn” fick ett fantastiskt mottagande av publiken och där titelspåret låg 13 veckor på Svensktoppen. Det blev också en mängd radio- och tv-program som exempelvis Bingolotto.

– Det var 12 oerhört intensiva år med 14 svensktoppsplaceringar, mycket tv och framför allt mycket dans och fin publikkontakt. Det känns så härligt att ha fått vara med om det.

Ett starkt tjejgäng som dominerade

Sångerskan och låtskrivaren Helene Persson tillhörde dansbandsgenrens riktigt starka kvinnliga förebilder, tillsammans med bland annat namn som Lotta Engberg, Christina Lindberg, Lena Pålsson och Monia Sjöström i Grönwalls.

– Ja det var som en era när tjejerna tog över lite, med kvinnliga kapellmästare. Och vi umgicks också vid sidan av scenerna. Vi var som en liten klan och det är ett väldigt starkt och härligt minne att vi var det, och att vi höll ihop.

Helene & Gänget var ett av Sveriges mest populära dansband. Pressbild

Såg sig tvingad att lägga ner

Men det var svårt för Helene att få ihop livet som ensamstående småbarnsförälder, turnerande dansbandsmusiker och jobbet som programledare på den lokala P4-stationen där hon hade en heltidstjänst. Så när hon blev gravid med sitt andra barn valde hon att sätta stopp, och lägga ner bandet.

– Ja för även om jag inte var färdig med musiken så fick den bli mer som en hobby vid sidan av, och så fortsatte jag att jobba på radion då. Och då kunde jag vara hemma betydligt mer än tidigare. 

– Det var nämligen så att jag blev ensamstående mamma, inte bara en utan två gånger. Historien upprepade sig efter sju år. Men jag kämpade på i alla fall. Och när jag tittar tillbaka i backspegeln så tänker jag: ”Jäklar Helene, vilka muskler du ändå hade när det var tufft…”

Röda Korset

Helene, som sedan länge är gift med musikern Glenn Wish, heter numera ”Wish Persson” i efternamn. Hon har varit en välkänd röst i etern i sitt hemlän under lång tid, men slutade sin anställning som programledare härom året, efter 24 år som ”radioaktiv”. För det var nämligen så att hon inte var färdig med musiken…

Helene och maken Glenn uppträdde senaste i Spanien. Foto: Privat

Jobbar nu heltid med musiken

I år firar Helene 40 år som artist och är nu heltidssysselsatt inom musiken. Hon anlitas flitigt som både sångerska, moderator och konferencier. Sedan tio år tillbaka är hon också ute och har spelningar tillsammans med sin man, och det handlar ofta om turnéer i både kyrkor, nöjesställen och som senast i samband med uppträdanden i Spanien.

– Jag har med mig min dansbandskatalog, men det blir också schlager och country och min mans karriär bygger mycket på Elvislåtar. Så totalt sett så blir det en väldigt bra blandning som fungerar över stora delar av världen.

Vad har du för tankar kring var dansbandskulturen befinner sig idag?

– Utmaningarna förstår jag är att få ut folk på dansbanorna och att få dansbanorna att finnas kvar. Samtidigt blir jag så extremt glad när jag hör att såna som ni finns på Dansbandsnytt finns, och att det ju verkligen finns ett behov av det. För jag tror och hoppas ju att den här kulturen alltid ska kunna finnas kvar för den betyder så otroligt mycket för så många. Vi måste få träffas på riktigt, hålla i varandra och uppleva livemusik.

Har du några kontakter med dina tidigare dansbandskollegor idag?

– Ja när det gäller Christina Lindberg och Mona Gustafson till exempel, vi jobbar ju tillsammans och träffas ute på en del av de här gigen. Vi ska sätta upp Svensktoppshits nu med Lasse Sigfridsson, och släpper de nytt material så vill jag ju självklart lyssna. Och även på Grönwalls förstås, inte minst eftersom min dotters pappa spelar med i bandet. Och så Wizex, och även Andreas i Sannex som jag har kontakt med. Så jag hänger delvis med i branschen i alla fall.

Ska Mello toppa 40-årsfirandet?

Musiken lever alltså i allra högsta grad för Helene Wish Persson, och nästa ambition är att komma med i Melodifestivalen. 

– Ja jag kan i alla fall avslöja att jag har skickat in nytt material. Vi är nämligen mitt uppe i det här ”fönstret” nu. Jag har fått en låt skriven åt mig av en mycket känd låtskrivare, så varför inte prova? Så tänker jag. Det hade väl varit något att toppa det här 40-årsjubiléet med. (Skratt)

/NIKLAS LINDH, REPORTER