Hoppa till innehåll

Så här blir årets Guldklavengala när radion inte direktsänder

Göran Hedemalm, från produktionsbolaget Massa Media, är producent för Guldklavengalan. Foto: Niklas Lindh/Privat

På söndag är det dags för Årets dansband att utses på Guldklavengalan i Malung, samtidigt som en mängd andra Guldklavar ska delas ut. Men i år har Sveriges Radio valt att inte direktsända galan. Det kommer att påverka galakvällen på olika sätt, berättar galans producent i en intervju med Dansbandsnytt.

Det är väldigt hektiska dagar direkt före galan för Göran Hedemalm, producent för galan. Telefonen ringer i ett, inte minst från aktörer inom nyhetsmedia som intresserar sig för galan. Det märks att det är ett ökat intresse för dansband i Sverige, säger han:

– I takt med att dansbandsmusiken håller på att få ett nytt uppsving, så har Guldklavengalan blivit allt viktigare, och det märks inte minst nu på mediaintresset. Och med nya digitala medier, som exempelvis Dansbandsnytt, och traditionella medier så blir uppmärksamheten totalt sett större än tidigare, berättar Göran Hedemalm som jobbar för produktionsbolaget Massa Media.

Dans på själva Guldklavengalan 

Men trots ett ökat intresse för dans till dansmusik så valde Sveriges Radio att inte direktsända årets guldklavengala i P4, som man har gjort tidigare år. Orsaken är att EM-finalen i fotboll avgörs samma kväll, vilket prioriteras av kanalen. Istället spelas galan in och sänds ut till radiolyssnarna en vecka senare. Det har i sin tur påverkat arbetet med årets gala.

– Normalt sett så är ju radiopubliken den stora publiken som vi måste tänka på i första hand när vi gör programmet, och så har vi branschfolket och andra gäster som sitter i publiken att också tänka på. Nu kan vi ändå välja att göra en föreställning som till vissa delar bara är visuellt. Vi kan exempelvis ha dansare på scenen, men det går inte när vi har direktsänd radio.

– Delen med dansare kan vi klippa bort i galan som eftersänds i radio. Vi kan också göra en lite annorlunda start på galan bara för att publiken på plats ska få något lite extra.

Hur tänker du kring att radiolyssnarna inte får veta vilka som får priserna förrän en vecka senare?

– De kommer ju att få veta det både via sociala medier och annan media. Däremot får de höra underhållningen och hur det gick till i efterhand. Det är självklart tråkigt, men samtidigt har jag förståelse för Sveriges Radio då EM-final i fotboll är en av idrottsvärldens stora händelser. 

Röda Korset

”Det kan bli färre röster”

I vanliga fall brukar röstningen i flera kategorier pågå under själva direktsändningen av galan i radio. Sedan i söndags är dock röstningen avslutad, och Göran Hedemalm räknar med att det därför blir färre röster totalt sett jämfört med tidigare galor.

– Exakt hur många som har röstat vet inte jag, men själv har jag räknat med att det kommer att bli mellan tio och 15 procent lägre röstning. Det är självklart tråkigt men vi hoppas ändå att vi ska kunna samla ihop lite pengar till Radiohjälpen.

Vad är det annars som du tänker kring dansbands-Sverige nu när det är dags för gala och en ny dansbandsvecka i Malung?

– Jag som inte finns i branschen varje dag ser ju hur dansmusiken har utvecklats under de här tio åren som jag har jobbat med Guldklaven, från den ganska traditionella dansbandsmusiken till att idag vara betydligt bredare. Musiken är idag influerad av både pop, soul, rock, blues och country. 

– Det ser vi också när vi lägger programmet för galan, att vi måste ha ett bredare utbud, för det är så som danspubliken idag är van vid. En del som har dansat på 70- och 80-talen kanske tycker att dansmusiken idag är för tuff eller för hård – men så ser det ut idag.

– Det verkar ju vara en ny och yngre publik som är på väg in i dansen idag – ett positivt uppsving totalt sett.

/NIKLAS LINDH, REPORTER