Hoppa till innehåll

Så bra är årets julshow med Larz Kristerz: ”En riktig toppenkväll”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Larz Kristerz under sin julshow i Tällberg. Foto: Anders Norin

Larz Kristerz har haft premiär för sin julshow på Klockargården i Tällberg. Det bjuds på en riktig toppenkväll med mycket musik och många skratt, konstaterar Dansbandsnytts reporter på plats i publiken. 

Bandet spelar två jullåtar, plockar fram flertalet guldkorn ur sin digra låtskatt och kommer dessutom med några stämningshöjande överraskningar som får publiken att ösa på.

– Ja, det var ett riktigt bra drag ikväll, säger sångaren Peter Larsson nöjt direkt efter premiären.

Att Larz Kristerz bjuder in till en julshow på Klockargården i Tällberg är numera en etablerad tradition. År 2011 var första gången och nu är det den elfte showen i ordningen. Eller?

Bland bandmedlemmarna råder det nämligen en viss oenighet om årtal och antalet genomförda julshower.

– 2011 var i alla fall första gången vi gjorde en julshow, sedan är vi inte riktigt överens om antalet shower vi gjort. Jag ser julshowen som ett sorts bokslut över året. Vi får vara här på Klockargården, ha det bra i en månad och möta vår publik på det här sättet, säger Trond Korsmoe.

Larz Kristerz tillsammans med Mats Ingels före premiären av julshowen. Foto: Niklas Lindh

De första jullåtarna

Under 2023 har Larz Kristerz valt att gå tillbaka till sin gamla samarbetspartner Sony. Bandet har sedan dess släppt tre nya låtar och nyligen även två jullåtar: ”Lite röd om mulen” och ”Koppången”. Det är faktiskt första gången som bandet ger sig in i julsångsdjungeln.

– Sony ville redan för länge sedan att vi skulle göra jullåtar, och det har väl kommit upp i våra tankar då och då också. Nu har vi hittat två låtar som vi kan stå för. ”Lite röd om mulen” är en countrydoftande dänga med allvar i sig. Sedan har vi gjort en egen version av ”Koppången”, som vi tycker blev bra även om den är en bit från vad man är van att höra från oss, säger Trond Korsmoe.

De båda jullåtarna finns givetvis med i julshowen. I övrigt har bandet valt att plocka fram omtyckta guldkorn ur sin digra låtskatt. Showen lutar sig i hög grad mot den musikaliska förtjänsthet som de duktiga musikerna i bandet står för.

Det blev en mängd fartfyllda låtar under showen samt allsång och så några julsånger. Foto: Anders Norin

Allsång dundrade i lokalen

Första setet bjuder på tio låtar. Det andra på minst lika många låtar plus ett medryckande medley med låtar som Köppäbävisan, Michelangelo, Moviestar och Djingis Khan.  Publiken är med på noterna, allsången dundrar i lokalen och taket riktigt lyfter.

När sedan bandet avslutar kvällens övningar med att sjunga om en viss Carina, så når showen sin slutliga klimax.

Larz Kristerz folkliga framtoning får också plats. Både före och efter showen möter nämligen bandmedlemmarna sina fans i Klockargårdens egen gillestuga. Det skapar närhet och ett respektfullt samspel.

Larz Kristerz underhöll besökarna även före själva julshowen, i hotellets gillestuga. Foto: Anders Norin

Mats Ingels + Larz Kristerz = Sant

Under årens lopp har bandet haft med sig olika gäster under sina shower. Johan Berglund, Eva Eastwood och Kikki Danielsson är några av dem. I år är Mats Ingels, showmannen från Leksand, sidekicken. Det är han som står för spexen och för en publikinvolverande quiz om Larz Kristerz.

Inte minst lockar hans insats som karaktären Gunlög till många skratt och leenden liksom hans jakt på att äntligen få spela trummor med sitt favoritband.

– Vi har länge haft tankarna på att göra något tillsammans med Mats och vi har samma dåliga humor, säger Trond Korsmoe.

– Tillsammans med Mats har vi suttit och spånat idéer och vi trivs verkligen bra ihop, säger Peter Larsson.

Peter Larsson tillsammans med Mats Ingels´ karaktär ”Gunlög”. Foto: Anders Norin

2024 inleds traditionsenligt

Totalt är åtta julshower inbokade på Klockargården i Tällberg. Premiären var i fredags och den 16 december ges den sista showen för i år.

– Vi hoppas på god uppslutning, säger Peter Larsson.

Och sett till den lyckade premiären, och den förstklassiga underhållningen, så lär inte det bli något problem.

2024 närmar sig och traditioner ska värnas, och Larz Kristerz startar ett nytt musikår som man alltid gör. Det vill säga med att spela upp till dans i Evertsbergs bygdegård på Trettondagsaftonen.

/ANDERS NORIN, REPORTER