Hoppa till innehåll

Möt mannen bakom Guldklavengalan som tackade nej till Dansbandskampen

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 6 min read
Mats Ingels finns också på plats under Dansbandsveckan till havs. Foto: Privat

Han var med och tog initiativet till Guldklavegalan, tackade nej till att sitta med i juryn i Dansbandskampen, sände radioprogrammet ”I afton dans” under sju händelserika år och behåller kärleken till dansbandskulturen på många olika sätt. Möt profilen Mats Ingels som i en exklusiv intervju med Dansbandsnytt också avslöjar en speciell dröm som han har.

Intresset för dansband och dansbandsmusiken tog fart när han som liten fick följa med mormor och morfar på dans i den lilla byn Dalstuga i Dalarna. De som spelade till dansen den gången var Bröderna Lindqvist.

– Jag var fascinerad över att alla var så glada. Alla var verkligen där för att ha roligt. Olika generationer dansade med varandra, vilket visar hur viktig den sociala delen är. Redan där och då tänkte jag att: någon gång vill jag också spela på en utedans i Dalstuga. För två år sedan blev den drömmen till verklighet. Det kändes långt in i hjärtat, säger Mats Ingels.

Intresset för dansbandskulturen har hållit i sig. Någon dansare är han inte, det deklarerar han tidigt i intervjun, men kärleken till dansbanden lever kvar.

– Det går inte annat än att vara imponerad över vilket jobb dansbanden lägger ner. Det är helt makalöst. De kör bussen själva, packar upp och ner all utrustning, och spelar musik i fyra timmar. Hela tiden med ett leende över läpparna. Sedan finns det en speciell svensk klang i musiken där lite vemod blandas upp med det glada. Det går inte annat än att älska det unika som dansbanden står för.

Älskade att jobba med ”I afton dans”

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet var Mats Ingels nära kopplad till det populära radioprogrammet ”I afton dans”, både som programledare och projektledare. Under de sju år som han höll på, var det många dansställen runt om i Sverige som fick sig ett besök.

– Jag kommer ihåg att vi sände från Moraparken i mitt premiärprogram. Vilka som spelade har jag dock glömt bort. Det var på många sätt en härlig tid. Programmet var populärt och dansbanden fick verkligen höras i radion.

Har du något speciellt minne från tiden med ”I afton dans”?

– Minnena är förstås många. En gång skulle vi sända från ett litet Folkets hus i en ort i Jämtland, där Svänzons skulle spela. Jag kom dit och en trevlig herre tog emot. Sedan såg jag honom ploga parkeringen, bre mackor, sätta på kaffet, talka dansgolvet och byta om till ordningsvakt. Snacka om eldsjäl. Det tog också tid innan publiken kom, men när dansen körde igång var det knökfullt. 

– Den här mannen hade också lovat mig att fixa logi. Det visade sig att jag fick sova i hans brorsas jaktstuga som var fylld med uppstoppade djur. Jag var livrädd och ensam mitt i skogen. En annorlunda upplevelse.

Tackade nej till Dansbandskampen

Hösten 2008 började Sveriges Television att sända underhållningsprogrammet Dansbandskampen. Ett program som kom att betyda oändligt mycket för dansbandsbranschen. 

Inför programmet hade Mats Ingels fått en förfrågan från produktionsbolaget om att bli juryordförande. Något som han valde att tacka nej till.

– Av olika anledningar valde jag att tacka nej. Istället föreslog jag produktionsbolaget att kontakta Thomas Deutgen. Jag ansåg att han skulle passa bra för jobbet och så blev det. Thomas blev rikskändis.

Initiativtagare till Guldklavengalan

Mats Ingels är också en av initiativtagarna till Guldklavegalan – dansbandsbranschens egna prestigefyllda prisgala. De första priserna delades ut år 2000.

Röda Korset

– Jag satt med i grammisjuryn och på den tiden fick knappt dansbanden vara med. Det kändes inte okej tyckte jag. Efter lite funderande ringde jag till Lars Bälter på Dansbandsveckan i Malung och undrade om inte dansbanden skulle ha en egen gala. Det visade sig att han funderat i samma spår och så kom Guldklavegalan till, säger Mats Ingels och fortsätter:

– Först i början fanns ingen riktig budget för det hela men vi körde på. Guldklavengalan finns fortfarande kvar och dansbanden är värd all den uppmärksamhet som galan ger. Jag själv var programledare för galan fram till 2007 då jag lämnade över till Thomas Deutgen.

Vad säger du om Dansbandsveckans betydelse för dansbandsbranschen?

– Det går nog inte att mäta. Dansbandsveckan är viktig av flera olika skäl. Den är dansbandens Mecka. Folk vallfärdar till Malung för att dansa och uppmärksamheten är stor för veckan i media. Dessutom får dansbandens medlemmar en möjlighet att träffa varandra också och utbyta idéer och tankar. Att folk släpper skärmen för att gå ut och roa sig tillsammans med andra är också viktigt.

Jobbar fortfarande med dansband

Mats Ingels är fortsatt knuten till dansbandbranschen. I slutet av september var han exempelvis konferencier och programledare under en kryssning med Lasse Stefanz på Viking Cinderella.

Nu närmast väntar åtta julshower på Klockargården i Tällberg med Larz Kristerz där Mats Ingels är gäst. Premiären sker fredagen den 24 november och den sista inplanerade föreställningen sker lördagen den 16 december. 

– Jag har alltid haft en dröm om att få vara med i Larz Kristerz. Dit når jag inte, men jag får i alla fall vara med på ett hörn. Jag är i huvudsak kvällens värd och sidekick. Det blir Larz Kristerz-tävlingar och jag kommer att dyka upp både här och där. Jag kan inte säga mer än så. Det måste finnas lite överraskningar för de som kommer och kikar.

– Det blir förstås mycket musik med Larz Kristerz under kvällen. Vilken enorm låtkatalog bandet har och vilka duktiga musiker de är! Tillsammans har vi fått till ett bra koncept som vi tror publiken kommer att gilla.

Intensiv vecka på Cinderella

Nästa stora dansbandsrelaterade uppdrag väntar redan i januari 2024. Då kommer Mats och hans eget band Matz Jinglez att finnas med på dansbandsveckan på Cinderella.

Det blir sju kryssningar på raken och många spelningar om dagen för bandet från Leksand.

– Det känns stort att vi ska få vara med om det här. Ombord kommer vi att agera showband och ha en kvällsshow i pianobaren och varje eftermiddag en avslutningsshow på dansbana 1. Vi kommer också att backa upp Tur Åke Lindkvist som  har klurat ihop en musiktävling där landets bästa dansband kommer att tävla, liksom publiken. Det ska bli riktigt kul!

/ANDERS NORIN, REPORTER