Hoppa till innehåll

Så blev dansåret i folkparken: ”En positiv och lovande trend”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Sista dansen för året i Arboga Folkets Park. Foto: Fredric Greverud/Dunkens Dansbilder

”Det är absolut en uppåtgående trend.” Så sammanfattar Carina Larsson dansåret 2023 i folkparken i Arboga. Men dansåret innebar både publikmässiga toppar och dalar.

Utvecklingen av publiksiffror är en stor snackis just nu bland arrangörer av dans till levande dansbandsmusik. Och även om variationen är stor mellan olika geografiska områden, så är den generella bilden att dans till modernband har lockat fler under året som gått jämfört med året innan, medan det är lite mer tungrott när det gäller dans till så kallade mogenband.

Härom dagen meddelade Brunnsparken i Örebro att man under 2024 sjösätter en akutinsats för att försöka rädda kvar dans till mogenbanden genom att anordna de danserna på lördageftermiddagar istället för kvällar, och att samtidigt sänka entréavgifterna.

Även i Örebros grannkommun Arboga har det varit lite svårare att locka publik till mogenbanden, säger Carina Larsson från parkstyrelsen i Arboga. Men det beror på vilka band som spelar säger hon.

– Ja det har generellt sett varit något större publik för modernbanden om man jämför siffrorna. Men det är också väldigt olika för vissa av mogenbanden som exempelvis Donnez, Streaplers och Martinez lockar fler dansgäster.

Vad tänker du om Brunnsparkens sätt att försöka locka fler dansande till mogenbanden?

– Det är ju jättebra att de prövar nya grepp och tänker utanför boxen. Det är sånt som vi måste göra om vi ser att det inte går ihop. Men vi kör ju danserna på fredagar och då är det svårt att komma loss från våra arbeten och börja tidigare. Så vi får till att börja med följa hur det här går för Brunnsparkens del, och se hur det går för oss, och därefter dra eventuella slutsatser.

Stark avslutning av dansåret

Dansåret i Arbogaparken avslutades i fredags med 230 dansgäster som dansade till Casanovas.

– Det var säsongsbästa för hösten. Det kändes bra att vi fick en sån avslutning.

Casanovas spelade på årets sista dans i folkparken i Arboga. Foto: Fredric Greverud, Dunkens Dansbilder

Är det en bra siffra för Folkets Park i Arboga?

– Om man tittar på ett medeltal under året så är det en bra siffra. Annars var det fler gäster under våren och det kan ha att göra med att vi hade bokat band som Jannez, Allstars och Blender som alla drog extra mycket publik.

Hur sammanfattar du dansåret 2023 i Arboga?

– Det är i uppåtgående med fler besökare än 2022. Det är en positiv trend, om man bortser från att november var en sämre månad. Men hösten som helhet lockades fler gäster till oss än hösten året innan. Så det känns faktiskt lovande och vi ser absolut en positiv trend.

Carina Larsson, ansvarig för dansarrangemangen inom vackert belägna Arboga Folkets Park. Foto: Arboga Folkets Park/Niklas Lindh

 Vad ser du för strategiska nycklar för att locka mer publik nästa år?

– Det gäller ju att synas på sociala medier och där har vi fått några tips också från andra arrangörer. Sen har vi en grupp stammisar hos oss och deras ord väger tungt när de är ute och dansar på andra ställen. Och eftersom vi får väldigt mycket positiv kritik från stammisarna så sprids deras ord vidare och kan locka fler gäster till oss i Arboga.

Vad vill du särskilt lyfta fram inför nästa år när ni startar igen efter storhelgerna?

– Vi satsar på olika band så det blir stor variation. Bland annat kommer Sannex till Arboga nästa år – det är ett nytt band för oss, och så kommer Kjellez som är i uppåtgående. Sen ska vi hitta lite nya grepp för att locka dansgäster, men de idéerna är inte riktigt färdiga ännu.

Vad tror du kommer att vara särskilt utmärkande för dans-Sverige under 2024?

– Man kan ju alltid hoppas att den uppåtgående trenden, som ändå verkar finnas på flera håll, att den fortsätter. Och att folk också väljer att åka på dans även till de nya band som finns.

Är det något som du avslutningsvis vill lyfta?

– Ja vi har en jättehärlig medhjälpargrupp som är så viktiga. Vi skulle inte klara av att arrangera danser utan dem. Det är ungefär 15 personer som hjälper till i garderoben, i kaféet och så gör de även andra sysslor och insatser under danserna. De är i princip ovärderliga för vår verksamhet.

/NIKLAS LINDH, REPORTER