Hoppa till innehåll

Risk för lapp på luckan i Stockholm igen – danssuccén upprepar sig

Dansentusiasten Britt-Marie Laine och kommunens kultursamordnare Göran Lidbrink jobbade hårt under premiärkvällen. Det lär bli lika hårt arbete i helgen igen. Foto: Privat

Under lördagkvällen anordnas dans i Kulturhuset i Haninge för andra gången. Första gången, i vintras, blev biljetterna slutsålda redan innan danskvällen började. Nu tyder det mesta på att det återigen blir lapp på luckan. ”Det är ett otroligt intresse”, säger Britt-Marie Laine som är en av tre dansentusiaster som väckte idén hos kommunen att satsa på danskvällar.

Det är PH:s som är dansbandet som med stor sannolikhet kommer att få spela inför ett utsålt kulturhus i Haninge på lördagkvällen. Under fredagseftermiddagen hade en ännu större andel av förköpsbiljetterna sålts jämfört med dagen före premiärdansen till Allstars, då det inte fanns en enda biljett kvar att köpa när dansen väl började.

–  Vi ser att det tickar på hela tiden så det kommer att bli otroligt mycket folk, konstaterar Britt-Marie Laine.

Det var fullsatt på premiärdansen i Haninge Kulturhus. Foto: Christer Blum

Det var hon som tillsammans med sina dansintresserade vänner Tariq Qadir och Tommi Kivelä födde idén till att satsa på dans i Kulturhuset i Haninge, och kommunen nappade på idén. Och direkt efter succén med den första danskvällen med Allstars, så bokades PH:s till nästa dans – som är nu under lördagkvällen. Och mycket talar för att även den kommer att bli utsåld.

– Det här är ju ganska nytt, vi har marknadsfört oss ganska bra, vi har synts mycket med annonser på dansbandsnytt.se och på andra ställen, och många dansare har spridit budskapet. Vi har inte haft så mycket danser på den här södra sidan av Stockholm så det här verkar vara efterlängtat.

Tariq Qadir, Britt-Marie Laine och Tommi Kivelä födde idén till att satsa på dans i Kulturhuset i Haninge. Foto: Privat

Satsar på koncept med ”taxi-dansare”

Ett sätt att inkludera fler att våga gå ut på dansgolvet, är en satsning från arrangörshåll på så kallade ”taxi-dansare”.

– Vi vill verkligen välkomna nya personer att gå på dans. Redan förra gången började vi lite smått med en satsning som vi är ännu tydligare med den här gången. Vi satsar på det som vi väljer att kalla för taxi-dansare. 

Vad är det för nåt?

– Många tjejer som kommer kanske inte får dansa lika mycket och alla kanske inte vågar bjuda upp, men det här ska vara ett sätt för dem att få dansa mer den här kvällen. Det är ju ofta ett överskott på kvinnor på dans och med den här satsningen så blir det på ett helt annat sätt.

Hur kommer det att gå till?

– Vi kommer att ha som en liten taxistation invid dansgolvet så där ställer sig personerna som vill dansa, så det är lätt för förarna att se att det är dit man kan gå för att bjuda upp. Vi har också en åtta till tio män som är speciellt vidtalade dansare som kommer att dansa särskilt med just de som ställer sig vid det som vi kallar för taxistationen. 

Vackra Haninge Kulturhus med kultursamordnaren Göran Lidbrink. Foto: Britt-Marie Laine/Haninge kommun

Fler danser i Haninge i höst

Kulturhuset i Haninge kommun får ta in maximalt 350 personer under danskvällen. Ett 30-tal biljetter har plockats undan och kommer att säljas vid entrén, är planen.

Det är Haninge kommun som formellt står som arrangör för danserna, men en förening håller på att bildas för att framöver ta över arrangörsskapet. Danserna ska dock ske i samarbete mellan föreningen och kommunen.

Det är redan klart att det anordnas två danser i Haninge Kulturhus även i höst och längre fram i tid planeras även för en större dansgala i kommunen.

/NIKLAS LINDH, REPORTER