Hoppa till innehåll

Rekordsnabb återuppbyggnad efter branden i folkparken: Då sker premiärdansen

Den nya dansbanan i Söderbärke är snart klar. Foto: Söderbärkeparken

Tack vare oerhört generösa bybor, ett starkt engagemang för dansbanan och en mycket snabb byggprocess kan en ny dansbana stå klar bara drygt två månader efter det att en förödande brand ödelade den gamla dansbanan. Nu kan det bli danspremiär i en av landets vackrast belägna folkparker redan nästa vecka.

Det var den 19 april som den klassiska dansbanan i folkparken i Söderbärke i södra Dalarna totalförstördes vid en våldsam brand. När Dansbandsnytt besökte brandplatsen bara några timmar efter det att larmet kom så återstod endast rester av dansbanan från 1970-talet.

Den kallas för ”Pärlan vid Barken” – folkparken invid sjön Barken i Söderbärke i södra Dalarna, där dansen alltid har haft en självklar plats. På 1970-talet anordnades det till och med danser två gånger i veckan här under somrarna, och nu i sommar är det planerat för flera danstillställningar i parken.

Brandförloppet var oerhört snabbt och den gamla dansbanan blev totalförstörd. Foto: Niklas Lindh
Jonas Källman, ordförande för Föreningen Söderbärkeparken, var hoppfull om parkens framtid bara en kort tid efter branden. Foto: Niklas Lindh/Privat

Redan innan brandresterna hade svalnat så började Söderbärkeborna att samla in pengar för att så snabbt som möjligt kunna återuppbygga dansbanan och kunna rädda sommarens planerade danser och andra arrangemang. Och det blev en räddningsaktion som säger mycket om den stolthet som byborna känner över sin folkpark. Det berättar Jonas Källman som är ordförande för Föreningen Söderbärkeparken.

– Vi har fått in 350 000 kronor! Det är helt otroligt! Vilket fantastiskt engagemang det finns i Söderbärke.

Pengar blir till och med över

Det gjorde att man bestämde sig för att bygga upp en ny dansbana som nu blir 200 kvadratmeter stor. Priset för att bygga dansbanan är 176 000 kronor varav försäkringsbolaget täcker hälften. Det gjorde att det dessutom blev en del pengar över…

– Ja precis och vi är inte helt på det klara med hur vi ska använda de pengarna.

Den nya dansbanan är inte under tak men det kan bli ett tillfälligt tak som sätts upp för att skydda från regn.

Röda Korset

– Nej det blir inte något permanent tak utan vi har väl pratat om det här som en dansbana som vi ska ha ett par år, och sedan får kommunen ansvaret för att bygga upp den stora dansbanan igen.

– Och den här dansbanan ska vara klar redan nästa vecka så PRO-dansen den 28 juni kommer att kunna ske här i parken. De tidigare danserna har fått flyttas till Folkets Hus, men nu är de tillbaka här igen.

Redan nästa vecka sker danspremiären på den nya dansbanan i Söderbärke. Foto: Söderbärkeparken

Hur har den här byggprocessen kunnat gå så otroligt snabbt?

– Vi var ju ivriga själva att kunna komma igång för vi började redan tidigt att sälja biljetter till Larz Kristerz den 19 juli och så vill ju PRO kunna ha sina danser här. Och så fick vi tag i bra byggare som kunde ta uppdraget.

Hur känns det inne i hjärtat när dansbanan byggs upp igen tack vare ett starkt lokalt engagemang?

– Det känns ju helt fantastisk inne i hjärtat. Söderbärkeborna är så engagerade och verkligen ställer upp!

/NIKLAS LINDH, REPORTER