Hoppa till innehåll

Publiksuccé på Lövgrens nypremiär: ”Rena lyckoruset”

Claes Lövgren är tillbaka som dansbandsmusiker igen. Foto: Markus Redman

Tisdagens nypremiär för Lövgrens på Brunnsparken i Örebro kan beskrivas som både en publikmässig och musikalisk succé. ”Det var nervöst men känns nu fantastiskt” förklarade en lycklig Claes Lövgren för Dansbandsnytt på väg hem från spelningen.

Claes Lövgrens var ett av Sveriges mest populära dansband och hade 130 bokade spelningar för år 2020. Men under pandemin försvann precis allt, och bandet fick läggas ner.

– Där stod jag och blev av med mitt livsverk. Det var tufft, sa Claes Lövgren tidigare till Dansbandsnytt.

I höstas satte dock Claes Lövgren ihop ett nytt dansband, med namnet Lövgrens. Det blev en dansbandstrio som skulle satsa på att vara ett deltidsband med mellan fyra och sex spelningar i månaden. Och under tisdagen var det äntligen premiär för nya Lövgrens.

Lövgrens på premiärspelningen i Örebro. Foto: Markus Redman

– Det var helt fantastiskt. Det bara strömmade in folk och blev till slut 412 betalande gäster så det var en stämning som det nästan gick att ta på.

Nytt rekord efter pandemin

412 betalande är ett nytt rekord för Trivseldanserna på Brunnsparken efter pandemin. Men det fanns nerver inblandade inför spelningen, medger Claes Lövgren.

– Ja jag var lite nervös innan vi började för det är ju några år sedan man spelade för danspublik. Men det var verkligen jättejättekul!

Det blev ett ”efter-pandemi-rekord” för Trivseldanserna i Brunnsparken. Foto: Markus Redman

Hur känns det inombords efter en sån här premiär?

– Man blir ju riktigt rörd när det kommer så mycket folk, och att man får så mycket kärlek, för det fick vi verkligen. Det är många som säger att de har saknat oss så det känns ju i hjärtat. 

Vad sa gästerna mer till er i pausen och efteråt?

– Det var jättemånga som kom fram i pausen och man känner ju igen många som dansade till bandet innan. Det blev så många välkomnanden och att folk tyckte det var kul att se oss. Så halva pausen gick åt till att prata med folk, och det gör man ju så gärna. Och så likadant efteråt.

”De fick ett enormt gensvar”

En av besökarna i Örebro var Markus Redman som driver sajten markuz.se där han bland annat skriver mycket om dansbandsmusik, författar nyhetsartiklar och tar bilder i samband med danser. Så här säger han om premiärdansen med nya Lövgrens:

Röda Korset

– Lövgrens nypremiär var magisk. Repertoar och ljud var perfekt. De hade fått hjälp av Gunnar ”LjudGunnnar” som rattade ljudet.

– Det blev en mycket smakfull repertoar av kända Lövgrenslåtar blandat med andra kända låtar. De fick ett enormt gensvar från publiken. 

Det var fyra år sedan Claes Lövgren spelade dansbandsmusik för en dansande publik senast. Foto: Markus Redman

Hur upplevde du att stämningen var?

– Stämningen var på topp. Massor med applåder mellan låtarna och till och med en rejäl applåd innan de började spela. Det märktes att folk har saknat Lövgrens på dansbanan.

Vad tror du om bandet framöver?

– Lövgrens kommer absolut vara ett band att räkna med. De var ju innan de lade ner ett mycket publikdragande band som verkligen gick hem på dansbanan. Och jag är övertygad om att så blir fallet igen med tanke på hur varm telefonen har gått hemma hos Claes då gensvaret från arrangörer har varit enormt.

Backstage i Brunnsparken. Foto: Markus Redman

Laddar för nya spelningar

Det var lyckliga medlemmar i dansbandstrion som lämnade Örebro för att ladda om inför nästa spelning som sker i Fyris Park i Uppsala redan under torsdagen. I slutet av månaden blir det en spelning i Bromma och därefter – i februari – ska bandet vara nere på Kanarieöarna i 14 dagar och ha flera spelningar där.

– Ja och nu ringer arrangörer i hela Sverige och vill boka oss. Vi fick ett samtal härom dagen från en arrangör i södra Sverige som har sex olika dansställen och som ville att vi skulle spela där.

– Det är så fantastiskt kul. Jag har ju saknat publiken och publiken har ju saknat Lövgrens så det är mycket kärlek just nu.

/NIKLAS LINDH, REPORTER