Hoppa till innehåll

Priser till veteraner och nya stjärnskott vid Guldklavengalan

Olle Jönsson, Lucianoz och Kikki Danielsson fick Guldklavar i Malung på söndagskvällen. Pressfoto: Johan Carlén, Gröna Lund, Rickard L Eriksson

Det var i vanlig ordning festlig galastämning och mängder av priser som delades ut vid söndagskvällens Guldklavengala i Malung som sändes direkt i Sveriges Radio P4. Och priser delades ut till både mycket rutinerade veteraner, och till ett nytt stjärnskott som har fått yngre att lyssna på dansband.

Ett av de första priserna delades ut till ”årets musiker”. Publiken hade röstat fram Per Lundin, basist i Streaplers, till det fina priset.

– Det var långt att gå fram till scenen. Jag är ju gammal. Men det här är den bästa promenaden jag har gjort i mitt liv, sa Per Lundin när han just hade fått en guldklav i sin hand.

”Svenska folket älskar mig”

Till ”årets surprice” utsågs Lucianoz för sitt sätt att tolka klassisk dansbandsmusik i lite nyare tappning, och därmed ge möjlighet till en yngre publik att få upp ögonen för den här musikgenren.

– Det är underbart. Jag är chockad, sa Lucianoz, och fortsatte:

– Sveriges folk älskar mig…..förhoppningsvis.

Lucianoz framförde senare ”Är det mig du går och väntar på”, som blev välkänd av Stefan Borsch för många årtionden sedan.

Olle Jönsson blev årets vokalist

Priserna som årets sångare och årets sångerska hade i år slagits ihop och kategorin benämndes Årets vokalist. Fem olika vokalister var nominerade och den som tog priset var Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson.

– Jag är så jäkla glad för det här ska ni veta. Det är helt fantastiskt, sa en uppenbart lycklig Olle Jönsson från scenen när han just hade fått ta emot guldklavenstatyetten.

Jannez överraskades

Juryns hederspris gick till det jämtländska bandet Jannez som är ute på en sista sommarturné innan de avslutar sin 47-åriga gärning i parkerna. De fick stående ovationer från publiken för ”ett helt liv i dansbandsmusikens tjänst”.

Juryns specialpris gick till en nestor inom svenskt musikliv, som var Wizex frontfigur under många år, nämligen Kikki Danielsson:

– Jag har varit så avundsjuk på alla i dansbandssvängen som har fått den här Guldklaven, men nu har jag den, sa en mycket lycklig Kikki.

Årets låt hade röstats fram av radiolyssnarna, och det blev ”Så kommer känslorna tillbaka” som framförs av Casanovas.

– Vi är fantastiskt lyckliga över priset….stolta och överlyckliga.

Mikael Karlsson och Henrik Sethsson hade skrivit vinnarlåten som också var med i Melodifestivalen i våras.

Dubbelt upp för Fernandoz

En guldklav för Årets album gick till Fernandoz.

– Ojojoj, det var oväntat, men fantastiskt. Efter allt skit med pandemin och så. Tack till er alla, yihaaa…

Två tunga priser gick till Fernandoz. Foto: Pressbild

Fernandoz hann knappt kliva av scenen vid Orrskogens Folkets Park innan de ropades upp igen. Då hade de tilldelats priset för ”Årets dansband” – det mest prestigefyllda priset av alla.

– Jag är helt stum. Helt fantastiskt. Tack så mycket till alla som har röstat, och tack till hela dansbands-Sverige. Kämpa på…

Fernandoz kommer att återvända till Malung i slutet av Dansbandsveckan. Bandet spelar nämligen på lördagen – då sannolikt med två gudklavar uppställda synligt på scenen.

/Niklas Lindh, reporter