Hoppa till innehåll

Jannez tar avsked efter 47 år – fick hederspris i Malung

Jannez orkester är ute på avskedsturné. Foto: Kurt Sundin

Det populära dansbandet Jannez fick på söndagskvällen Guldklavenjuryns hederspris. Bandet var på väg upp på scenen för att spela under galan när de överraskades med priset.

Publiken jublade under Guldklavengalan när det stod klart att just Jannez skulle få juryns hederspris för lång och trogen tjänst. Det blev stående ovationer och bandet fick ladda om för att hämta sig från överraskningen, och framföra sin låt på bästa sätt.

Jannez bestämde sig i våras för att sluta spela, efter hela 47 år. Den sista spelningen blir den 2 september på Aspåsnäset i Jämtland. Närmast gör bandet sin sista spelning på Dansbandsveckan i Malung, vilket sker nu på tisdag.

”Vi har beslutat att sluta turnera och därmed lägga ner bandet. Efter 47 år på vägarna i dansmusikens tjänst så är det dags”, skrev bandet på sin Facebooksida bland annat.

Allt startade år 1976

Det var 1976 som Peo Grufvelgård och Jan Oscarsson bildade bandet i Laxjö. Under årens lopp har bandet turnerat flitigt och det har blivit många timmar i turnébussen, som tagit bandet runt om i Sverige.

Men nu är alltså bandet ute på sin sista turné. Det är många dansanta fans som passar på att ta en sista svängom till tonerna av bandet, och många har också hört av sig till bandet med en förhoppning om att det trots allt inte ska vara över.

– Det är många som hört av sig, men det är bra att sluta medan det fullt ut är roligt, sa Peo Grufvelgård och Jan Oscarsson i en intervju med P4 Jämtland.

Sätter punkt i Aspåsnäset

Efter spelningen i Malung återstår 17 spelningar för Jannez, under juli och augusti samt inledningen av september. Den allra sista spelningen blir den 2 september i jämtländska Aspåsnäset.

Den klassiska logen i Aspåsnäset har utgjort en nöjesmetropol med regelbundna arrangemang varje sommar sedan 1950-talet.

Jannez har under många år haft säsongens sista spelning på Aspåsnäset. Så även i år. Men nu blir det också en avskedsspelning.

– Det är en ära och ett stort ansvar, säger arrangören Lars-Erik Jonsson till P4 Jämtland.

/Anders Norin, reporter

Dansbandsnytts medarbetare och samarbetspartner Kurt Sundin gjorde ett dansreportage i april i år, när Jannez besökte Ersboda Folkets hus. Reportaget kan man se i sin helhet här.