Hoppa till innehåll

Premiär för ny dansbandspodd: ”Vi ska nyansera bilden av dansbandskulturen”

Mats Kärrlid (gäst), initiativtagaren och programledaren Joakim O Agerskov, Mikael Dahlgren (gäst) och Tom Lindquist - programledare. Foto: Privat

En ny podcast om dansbandskulturen lanserades under fredagsmorgonen. ”Nonstop – ett samtal om dansband” är rubriken för programmen där gästerna är flera av våra största profiler från dansbandsgenren.

Sammanlagt 24 program är planerade för publicering under året med början under fredagen. Programledare är tidigare dansarrangören Joakim Olsson Agerskov tillsammans med musikern Tom Lindquist, fram till helt nyligen medlem i Callinaz.

– Min fasta övertygelse är att vi kan nyansera bilden av den svenska dansbandskulturen. Det finns så mycket mer att berätta än bara den gamla devisen om ”hjärta och smärta”. Min absoluta ambition är att den mest frälste dansbandsälskaren ska kunna skicka en länk till programmet till en skeptiker och denna i sin tur fångas i samtalet. För det finns saker att berätta, säger Joakim Olsson Agerskov till Dansbandsnytt.

Skaarup och Glavén premiärgäster

Det första poddavsnittet finns tillgängligt redan under fredagen via Spotify och efter hand tillgängliggörs avsnitten på alltfler plattformar för poddar. Premiärprogrammet gästas av Carolina Skaarup Lagerborg från Callinaz och Jan-Åke Glavén från Allstars.

Åtta av programmen är redan inspelade och publiceras efter hand och under sommaren planeras det bland annat för fyra livepoddar, innan satsningen går vidare under hösten.

Sedan tidigare finns det flera podcasts med koppling till dansbandskulturen – en av de mest kända är Danspassion. Men det här är något helt annat, hävdar Joakim Olsson Agerskov.

– Ja det finns goda exempel som berör ämnet, exempelvis podden Danspassion. Men kanske kunde man gräva lite djupare, tycka lite mer och inte vara så tillrättalagda? Vi fokuserar i detta mer på banden och profilerna medans exempelvis Danspassion ofta, välförtjänt, har dansarnas perspektiv.

Samarbete med Dansbandskanalen

Podden görs i samarbete med Daniel Bengtzzon, ägare och grundare till DB Media som i sin tur även äger Dansbandskanalen som kan höras på FM-bandet över delar av landet, men kanske främst digitalt. 

– För ett par år sedan träffades vi under en hockeymatch med efterföljande middag. Vi spottade ur oss en och annan idé, varpå jag gjorde gällande att jag tyckte att det saknas en riktigt genuin podd om dansband. Daniel tyckte att jag skulle starta en podd så skulle han vara med på ett hörn. Idag är Dansbandskanalen och DB Media en av våra största sponsorer och samarbetspartners.

Några av gästerna i kommande program är Chris Andersen, Tony Irving, Johanna Holmqvist, Henrik Sethsson och Niclas Olén.

/NIKLAS LINDH, REPORTER