Hoppa till innehåll

Premiär för Dansbandsnytt – nyhetssajt för dansbandskultur gör entré

Tur-Åke Lindkvist, Kurt Sundin, Niklas Lindh och Anders Norin är engagerade i Dansbandsnytt. (Foto: Dansbandssidan.com, Kurt Sundin, Niklas Lindh, Kerstin Söderlund)

Nu startar nyhetssajten Dansbandsnytt – en helt ny nyhetstjänst om och med dansband, dansande och om dansställen och olika arrangemang. Men också om dansnostalgi från 1970-talet och några av branschens mest framträdande krönikörer som tycker till, och gör sina röster hörda.

Bakom Dansbandsnytt står ett gäng personer med många årtionden av erfarenheter från journalistik, radio, tv och tidningar, samt dansbandskultur, musik och underhållning.

– Den här idén har grott länge, och nu är det äntligen dags för oss att ta de första stegen för en satsning som vi tror och hoppas mycket på, säger Niklas Lindh, som är verksamhetsansvarig för dansbandsnytt.se.

Varje vecka kommer artiklar att publiceras på dansbandsnytt.se, liksom krönikor från dansbandsprofiler och dansande, samt nostalgiska reportage från tider av dansbandsboom och livlig folkparkskultur. Och precis allt innehåll kommer att vara öppet för alla. Det handlar alltså inte om någon betaltjänst.

– Nej vi vill sprida nyheter om dansbandskulturen så brett som vi bara kan, och därför är det viktigt att göra allt innehåll tillgängligt för alla, säger Kurt Sundin, tidigare tv-fotograf på SVT, och mannen bakom den i branschen välkända danssajten ”På dans med Kurt”. 

”Ska berätta som det är”

Precis som mycket journalistik så kommer även dansbandsnytt.se att publicera en bra blandning av både glädjande, hoppfulla och inspirerande nyheter, samt reportage som av olika anledningar ger uttryck för andra reaktioner. 

– Vi ska helt enkelt berätta så som det är, säger Anders Norin, tidigare både nyhetsjournalist, sportchef och krönikör i en av våra större lokaltidningar. Anders har ett genuint intresse för dansbandsmusiken, inte minst den från 1970-talet som han växte upp med.

– Ja och den folkparkskultur som fortfarande blommade på många håll under 1970-talet, den kan vi faktiskt se lokalt på vissa håll än idag, genom modiga spännande satsningar. Inspirerande initiativ vill vi lyfta och belysa, men också skildra när satsningar inte bär hela vägen.

Har jobbat mitt bland dansbanden

En som själv har jobbat mitt inne i dansbandsbranschen är Tur-Åke Lindkvist. Han har i årtionden jobbat som musiker och underhållare, och han har under ett 20-tal år fått i princip varenda dansband att göra framträdanden på Grönlandsparkens scen under Dansbandsveckan i Malung.

– Ja när jag var konferencier hade vi ett otroligt fint samarbete med dansbanden och den fantastiska kontakten lever vidare än idag, då jag är engagerad i Dansbandsveckan på Viking Lines Cinderella under vinterhalvåret. Vi kommer att ha stor nytta av det i den här satsningen på dansbandsnyheter, säger Tur-Åke Lindkvist.