Hoppa till innehåll

Peter Larsson var tveksam till Koppången – blev rena rama succén

Peter Larsson, sångare i Larz Kristerz. Till höger Trond Korsmoe. Foto: Niklas Lindh

Valet att göra jullåtar blev en stor framgång för Larz Kristerz. På Spotify har deras version av ”Koppången” streamats drygt 1,4 miljoner gånger! På fredagskvällen – Trettondagsafton – gör bandet årets första spelning, på hemmaplan i Evertsbergs bygdegård.

– ”Koppången” är en känd låt, fast förankrad hos många, men att det skulle gå så här bra trodde jag aldrig. Det är riktigt bra siffror och det känns förstås både roligt och härligt att så många gillar vår version, säger Peter Larsson, bandets sångare.

Larz Kristerz är ett av Sveriges största och mest älskade dansband. De slog igenom i Dansbandskampen för 15 år sedan. Men det var inför den här julen som bandet för första gången valde att släppa jullåtar. Deras finstämda tolkning av ”Koppången”, med gästspel av Kalle Moraeus på fiol, och så countrydoftande ”Lite röd om mulen” blev låtvalen.

Gör man en historisk tillbakablick till vilka som sjungit ”Koppången” tidigare, så har det främst handlat om kvinnliga sångerskor. Nu blev det Peter Larsson, med sitt kända röstomfång och djupare toner, som skulle göra låten.

– För egen del var jag lite tveksam till att göra låten, då den är lite svårsjungen. Men jag får ändå säga att jag är ganska nöjd med resultatet. Jag är alltid självkritisk och funderar på vad jag kunnat göra bättre, och är aldrig nöjd med någonting, säger Peter Larsson.

Kommer Larz Kristerz att göra fler jullåtar framöver?

– Årets låtar blev väl mottagna så det är inte omöjligt. Allt beror på om vi hittar bra och rätt jullåtar att göra.

Röda Korset

Årsdebut i Evertsberg

På fredagskvällen – Trettondagsafton – är det dags för Larz Kristerz att göra årets första spelning. Årsdebuten sker som vanligt i Evertsbergs bygdegård.

– Det är alltid skönt att få spela på hemmaplan och det har blivit till en tradition, jag tror det är 15:e gången nu. I början var det juldagen som gällde, men numera är det Trettondagsafton. Det känns lite speciellt att komma tillbaka varje år. Spelningen betyder mycket för bandet. Det brukar vara mycket folk och bra stämning i Evertsberg och det tror jag det blir den här gången också, säger Peter Larsson.

På lördag – Trettondagen – åker bandet till Häggenås.

– Det är första gången vi spelar där, och det är alltid kul att komma till ett nytt ställe, slutar Peter Larsson.

/ANDERS NORIN, REPORTER