Hoppa till innehåll

Partypolarens dubbelliv – kom i sitt livs form samtidigt som turnéer och låtsuccéer

Johan Eriksson efter att ha genomfört 16 Weeks Of Hell. Foto: Privat

Vintern och våren har varit en av de mest intensiva perioderna under musikerns och låtskrivarens liv. För mitt under några månader när spelningarna avlöste varandra och låtar skrevs till dansband som på löpande band – ja då genomförde Johan Eriksson 16 Weeks Of Hell. ”Det känns som att jag faktiskt är i mitt livs bästa form nu”, konstaterar han.

Snart ser vi honom på Grönlandsparkens scen igen, som konferencier för den dagliga underhållningen på Dansbandsveckan i Malung. Men allt kommer inte att vara som vanligt då. Johan har nämligen genomgått ett av våra tuffaste och mest omskrivna tränings- och hälsoprogrammen som finns i Sverige – nämligen 16 Weeks Of Hell.

– Det är helt otroligt. Jag känner mig så stark, både fysiskt och mentalt. Det känns toppenbra!

Johan ingår i det gäng på sju personer från dansbandskulturen som tillsammans genomgick programmet genom ett samarbete mellan Dansbandsnytt och 16 Weeks Of Hell. När allt startade den 15 februari så kastade sig Johan mellan träningspass och olika after ski-spelningar, mestadels i Sälenområdet. Dessutom har Johan fortsatt att skriva nya låtar till våra dansband, och under våren har både Sannex, Fernandoz och Donnez gett ut låtar som Johan har skrivit.

Höga berg och djupa dalar

Under perioden hade Johan ett 80-tal spelningar. Så parallellt med att han rörde sig i miljöer med fest och alkohol, så levde han ett extremt hälsosamt liv. Det blev ett utmanande pussel, samtidigt som det tog tid för kroppen att ställa om till de höga träningsdoserna.

– Ja det har varit både höga berg och djupa dalar. I början hade jag mycket problem med huvudvärkar när jag skulle vänja mig av med sockret, och så har jag haft migränattacker. Dessutom blev jag sjuk mitt i det här, så det blev ett uppehåll på en knapp vecka.

– Jag var väldigt orkeslös då, men när jag kom tillbaka så blev jag förvånansvärt snabbt betydligt starkare än innan.

Ett exempel på hur styrkan har ökat sedan träningsperioden inleddes är den klassiska styrkeövningen ”chins” där Johan inte klarade av att göra en enda utan hjälpmedel före 16 Weeks Of Hell. Idag klarar han utan problem att göra sex gånger sex chins – och även mer om det ”skulle behövas”.

Fantastiska resultat runt midjan

Resultaten har också visat sig på vågen, där Johan har gått ner tio kilo samtidigt som midjemåttet har minskat från 97,5 cm till 84 cm.

Före- och efterbilder: 16 veckors hårt arbete ligger bakom resultatet, som innebär en kraftigt förbättrad hälsa och livskvalitet. Foto: Privat

Under de 16 veckorna har Johan också fått en allt starkare aha-upplevelse kopplat till ökad styrka och ett mer hälsosamt liv.

– Ja, både utifrån hur enkelt och samtidigt svårt det är att komma i form. Och gamla ”sanningar” blev verkligen prövade. Jag tänkte exempelvis att det skulle vara omöjligt att inte äta frukost, men efter bara någon dag så var man inne i den periodiska fastan. Det är verkligen något som jag kommer att fortsätta med.

I programmet så har deltagarna en form av periodisk fasta, då de har ett ”fönster” på åtta timmar per dygn där de äter fast föda. 

– 95 procent av befolkningen mår bättre av att inte äta frukost, säger Tony Andersson som driver 16 Weeks Of Hell.

Röda Korset

Kosten är för övrigt ”ren” och nyttig, med höga proteinhalter, ett begränsat intag av kolhydrater och mängder av grönsaker.

Har lärt sig hur kroppen fungerar

Varje dag ska deltagarna gå en timme power walk i så högt tempo som de kan, och under de 112 dagarna ska 84 gympass klaras av, utifrån mycket bestämda instruktioner.

– Man har verkligen lärt sig hur kroppen fungerar, inte minst när det gäller kosten, säger Johan. Som det är nu skulle man verkligen tänka efter både en och två gånger innan man stoppar i sig skräpmat. Jag har fått en tankeställare hur bra det blir med klok kost och träning tillsammans.

– Och nu på slutet har jag bytt ut mycket av passen med power walk mot löpning, och jag blev nästan chockad vilka bra resultat det blev med löpningen. Så nu har jag både fått en helt annan uthållighet och styrka.

Men nu när du blickar tillbaka – hur var det egentligen möjligt att få ihop ett sånt ”dubbelliv” med after ski-spelningar och så stenhård träning med nyttig kost?

– Det blev ett pusslande och jag fick tillgång till gymmet där hemma när det egentligen inte var öppet. Men det var riktigt tufft – inte minst då de här spelningarna tar väldigt mycket energi. Och jag hade spelningar både en och två gånger per dag, så det blev som extra träningspass.

Vad kommer att hända nu då när 16 Weeks Of Hell är över? Kommer du att fortsätta med träningen?

– Ja definitivt! Det här har varit ett startskott på resten av livet. Jag har nu bokat in ett möte på mitt hemmagym. Vi ska slå ihop en del av de övningar som vi har haft på 16 Weeks Of Hell med lite andra övningar för att få ett nytt träningsupplägg. 

– Så det kanske blir tre pass i veckan på gymmet framöver. Jag kommer att köra vidare med löpning och från september när vår nya simhall öppnar här i Malung så ska jag återuppta simningen som jag höll på med när jag var yngre.

Hur ska du göra med kosten då?

– Den nyttiga kosten ska jag naturligtvis fortsätta med till största delen. Jag tänker ha samma matupplägg till ungefär 80 procent, och till 20 procent så kanske man kan äta utanför det ordinarie kostschemat, att kunna gå ut och äta på restaurang med familjen exempelvis och även få unna sig en öl ibland.

/NIKLAS LINDH, REPORTER