Hoppa till innehåll

Ny jubileumssatsning för Streaplers efter ”bästa sommaren på många år”

Till vänster Kjetil Granli, trummis och sångare i Streaplers. Uppe till höger nye bandmedlemmen Stampe Karavas. Nere till höger Streaplers som nu börjar turnera igen efter några veckors semester. Foto: Streaplers

Nu kickar Streaplers igång höstsäsongen efter några veckors semester. Och med en väldigt lyckad sommar i bagaget laddar bandet nu upp inför fredagens höstpremiär, med ny bandmedlem, och med planering inför ett 65-årsjubiléum nästa år. Det är mycket på gång, och spelglädjen beskrivs som större än på mycket länge.

När Dansbandsnytt kontaktar Kjetil Granli, trummis och sångare i Streaplers, så förmedlar han en bild som ger energi och framtidstro till en hel bransch som har varit hårt ansatt i samband med pandemin.

– Ja vi i Streaplers har haft en fantastisk sommar, den bästa på många många år. Och framför allt så är det roliga att publiken börjar hitta tillbaka till dansbanorna igen. Det har varit mycket folk ute och trevlig stämning så det har faktiskt varit en helt otrolig sommar.

Kjetil Granli ger en mycket positiv bild av en bransch som enligt honom verkar vara på väg framåt, betydligt mer fartfyllt än sommaren 2022 som var den första efter pandemin. Och en av sommarens höjdpunkter säger han var nypremiären på Nya Utängens Loge i Tanumshede – ett klassiskt dansställe som skulle stängas ner, men som fick nytt liv när entreprenören och dansentusiasten Ann-Cathrine Friberg tog över verksamheten.

– Vi fick möjlighet att spela på premiären där och det var fantastiskt mycket folk, och så var vi tillbaka där och spelade i augusti också. Så Nya Utängens Loge är ett av ställena som är högst upp på listan.

Arrangörer som tänker annorlunda

Att spela på Lane Loge är också enligt Kjetil Granli något alldeles extra, och så lyfter han särskilt dansställena i Norrland.

– Ja det är väldigt trevligt att spela i norr under somrarna. Boden till exempel, Täfteå Loge och Kustladan. Det är många kandidater till sommarens absoluta höjdpunkt, men premiären på Utängens var så in i bomben bra och roligt!

– Det är exakt sånt här som branschen behöver. Vi pratar ofta om att det behövs nya band, och det är precis vad vi behöver också. Men det gäller ju att det även kommer nya friska krafter in i arrangörskåren och som tänker lite annorlunda, som exempelvis Ann-Cathrine på Utängens Loge har gjort. Det är fantastiskt!

Ny bandmedlem och turnépremiär

Streaplers haft några välförtjänta veckors semester efter en intensiv turnésommar, men under fredagen inleds höstsäsongen, med spelning på dansgala till havs, på DFDS Seaways mellan Köpenhamn och Oslo. Då är det också premiär för den nye bandmedlemmen, keyboardisten Stampe Karavas, som tidigare har spelat med Candela, och senast i Hollyz orkester.

Det blir debut för Stampe Karavas i Streaplers under fredagen. Foto: Streaplers

– Det känns jättebra att vi har fått tag i en så bra kille. Oerhört lovande och roligt.

Stampe Karavas ersätter Anders Larsson som valde att sluta i Streaplers och lämnade dansbandsvärlden efter tre decennier, för att satsa på andra yrkesval och att kunna umgås mer med familj och vänner. 

Hösten bjuder på en lång rad spelningar, inte minst hos Ann-Cathrine Friberg som inte bara driver Utängens Loge på sommaren utan också arrangerar dans på Lunden i Grebbestad. Och även hos folkparken i Arboga som stod vid ett vägskäl för något år sedan, men som valde att storsatsa på dans till dansbandsmusik.

Röda Korset

– Det är så roligt och det är friskt att våga, och vi behöver ju såna arrangörer för att verksamheten och branschen ska leva vidare.

Streaplers fram till början av sommaren innan Anders Larsson lämnade bandet. Från vänster i bild: Anders Larsson, Kjetil Granli, Kenny Samuelsson, Per Lundin och Maxi Jäsklid. Foto: Streaplers

65-årsjubiléum på gång

Streaplers bildades år 1959. Det gör att det nästa år är otroliga 65 år sedan bandet startade.

– Ja och det ska vi uppmärksamma! Vi håller nu på och plockar fram låtar och ska göra en del av de gamla låtarna på nytt. Det handlar inte om de allra största hitlåtarna utan vi ska plocka guldkornen från skivorna. Vi har också haft nära kontakt med tvillingarna (Göran och Håkan Liljeblad) som var med och startade bandet om vilka låtar som var särskilt starka ute på dans. Så vi jobbar aktivt med att kunna markera vårt 65-årsjubileum.

Hur känns det att spela i ett 65-årsjubilerande band?

– Det är ju fantastiskt med ett band som startade 1959 och som fortfarande håller på, visserligen inte med originalmedlemmarna men vi driver ju bandet i samma anda som det alltid har gjorts och med samma respekt för publik och arrangörer. Vi är ju också väldigt kända för vårt sätt att spela på.

Hur kommer publiken mer att märka av jubiléet?

– Allt är inte riktigt klart ännu men vi har flera stora event på gång där det här jubileet ska kunna ses och det finns lite planer på konserter och så. Vi ska göra så gott vi kan för att så många som möjligt ska kunna njuta av den låtskatt som Streaplers har haft under 65 år.

Kommer det ut någon jubileumsplatta?

– Ja det kan man ju säga. Det blir ju en blandning av låtar. Vi har ju alltid haft en framåtanda i bandet och aldrig lutat oss på gamla meriter utan blickar hellre framåt än bakåt. Så på en jubileumsskiva blir det nya låtar också, men också en salig blandning av goa låtar från de gamla skivorna som folk nästan har glömt i och med att de inte finns ute på Spotify. Så många låtar kan bli som nya för danspubliken. Men som sagt, nya låtar blir det också då vi vill fortsätta framåt. 

– Sen är det också så att det här är så himla roligt. Så roligt som vi har haft ute nu i sommar har vi inte haft på väldigt många år, och då blir man extra taggad. Och det gör att vi verkligen längtar efter att ta nästa steg.

/NIKLAS LINDH, REPORTER