Hoppa till innehåll

Nu laddar Xplays för fler spelningar nästa år: ”Vi vill självklart växla upp”

Xplays syns och hörs på betydligt fler scener i år. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Albumaktuella dansbandet Xplays har kraftigt ökat antalet spelningar i år jämfört med ifjol. Och nu kan det bli tal om att spela ännu mer nästa år. ”Vi vill självklart spela mer”, säger sångaren Patrik Rasmussen i en intervju med Dansbandsnytt.

Att tänka nytt, att vara i framkant och att bidra till att ta in dansbandskulturen i en ny tid – det är något som driver bandet Xplays, berättar sångaren Patrik Rasmussen.

– Allt utvecklas hela tiden och samtidigt så har vi ett kulturarv som vi vill vara med och ta hand om. Jag kan ju jämföra med min tid på 2000-talet när det var en hype med moderna dansband som Friends, Barbados och Date och det var mycket folk ute. Det är ju dit man vill komma tillbaka igen.

Xplays har kraftigt utökat antalet spelningar i år, jämfört med ifjol. Från drygt ett 50-tal spelningar förra året till 74 stycken i år. Och deltidsbandet öppnar nu för att spela ännu mer nästa år.

– Vi vill självklart växla upp ytterligare!

I år är det tre år sedan Patrik började som sångare i Xplays, men han har en diger erfarenhet från olika scener och tv-program. Genombrottet kom redan år 2002 i tv-programmet Face Factory då Patrik kom tvåa. Han har jobbat på Wallmans Salonger, varit musikalartist och även frontperson i dansbandet Date, som under Patriks tid också medverkade i Melodifestivalen.

”Pirrigt och fantastiskt”

Nu är det Xplays som gäller, en hektisk turnésommar och inte minst ett helt nytt album som har släppts på Spotify och som inom kort kommer på CD.

– Att presentera ett nytt album som man kan ha med sig under sommaren känns både pirrigt och fantastiskt. Vi har tagit god tid på oss för att hitta ett riktigt bra material. Vi vill att det ska kännas fräscht och modernt, för vi i Xplays vill vara lite mer åt det poppiga hållet.

Xplays i studion, till vänster Patrik Rasmussen och till höger Esbjörn Samuelsson. Foto: Xplays

– För oss är det självklart att man då vill ha de här glittrande gitarr-bugglåtarna som känns fräscha och glada. Dessutom vill vi möta upp det med smäktande ballader som verkligen ligger i tiden. Och jag är en sångare som verkligen älskar att sjunga ballader så då passar det lite extra bra för oss.

Albumet har fått namnet ”För evigt”, vilket också är titelspåret som Patrik har varit med och skrivit, och den låten har han för första gången även producerat. Låten skrevs inför Sofias och Mats bröllop i tv-serien ”Välkommen till Köping”, där Xplays också medverkade i programmet.

Fem låtar av Ulf Georgsson

Flera välkända upphovsmän har bidragit till Xplays nya album, som exempelvis Henrik Sethsson och Thomas Berglund. Och så Ulf Georgsson som har varit med och skrivit fem av låtarna på den nya plattan som släpptes härom veckan.

Röda Korset

– Det känns extra starkt att Ulfs musik lever vidare. Och han har betytt väldigt mycket för mig genom åren. Det är oerhört sorgligt att han inte längre finns med oss längre i livet, men ändå väldigt fint att han lever vidare med via musiken…  

Patrik Rasmussen tillsammans med Ulf Georgsson. Foto: Privat

Inom kort släpps albumet även på CD, som bandet tar med sig ut på sommarens spelningar.

– Ja det finns absolut en efterfrågan. Vi har fått mycket mailförfrågningar om det. Visserligen säljer ju de mer mogna dansbanden mer skivor men eftersom så många har hört av sig så tänkte vi att vi trycker upp albumet på CD vi också. Och blir det bra så trycker vi upp fler.

Vad har du för förväntningar av sommaren 2024 med tanke på att publiksiffrorna har ökat på danser under våren?

– Ja det verkar ju som att vi äntligen är redo att mötas på riktigt igen efter pandemin. Och då är det viktigt att vi dansband levererar extra bra för vi vill verkligen att folk ska få känna hur kul det här faktiskt är!

– Jag tror att vi den här sommaren kommer att se en anmärkningsvärd ökning av publiksiffror. Och jag tror också att det kommer fler nya dansare i sommar.

Patrik Rasmussen är sångare i Xplays sedan år 2021. Foto: Privat

Vad tror du krävs för att möta det här från branschen för att det ska bli en långsiktig ökning? Och att nå fler unga?

– Det är nog för vår del, att våga vara moderna i vårt sound. Jag tror också att EPA-dunken är bra att blanda in. Vi har ju två EPA-remixer på vårt album. Jag vet att det är många unga som åker omkring i sina bilar och tycker att det här är kul. 

– Men också att vi måste bjuda in en publik, inte bara dansare, och låta de unga få komma in och lyssna och vara med. Någonstans så måste vi omfamna alla typer av besökare, för att det också ska bli ett dansgolv för alla. Då kan den här kulturen blomma ut ännu mer.

/NIKLAS LINDH, REPORTER