Hoppa till innehåll

Nominerade hitlåten föddes på oväntad plats: ”Då växte den fram i huvudet”

Larz Kristerz på plats i Falun där låten växte fram från början. Foto: Niklas Lindh

Larz Kristerz är nominerade för ”Årets låt” på Guldklaven 2024.  Låten ”En riktig Volvo-EPA”, skriven av bandmedlemmarna Trond Korsmoe och Anders Tegnér, kom till på en parkeringsplats i Falun.

Det var i alla fall där som grunden till låten lades. Jag satt i en bil på en parkeringsplats och väntade på att hämta upp folk, och då började låten växa fram i mitt huvud. Sedan har Anders förädlat både musiken och texten till vad låten är i dag, säger Trond Korsmoe.

Bakgrunden till låten är att Larz Kristerz, precis som många andra dansband, ville ha en låt som skulle nå ut till ungdomar. Bandet fick rådet att skriva en låt om EPA-traktorer och på den vägen är det. Trond har själv två pojkar som har haft EPA-traktorer, och har därmed en god insikt i hur livet med att äga en riktig EPA kan te sig.

Idén och grunden till låten färdigställdes hemma hos Anders en mörk vinterkväll och en demo gjordes som skivbolaget gillade.

Rock´n roll och pang på

Nu är låten nominerad till Guldklaven som ”Årets låt”. Detta tillsammans med Blenders ”När jag viskar ditt namn” och Lasse Stefanz melodifestivallåt ”En sång om sommaren”.

– Det är förstås väldigt kul att många tycker om låten och att vi nu blivit nominerade till Guldklaven, säger Anders Tegnér.

– De andra låtarna som är nominerade är också väldigt bra, och det blir nog svårt att vinna mot Lasse Stefanz som är Nordens största dansband med många anhängare. Men vår låt är en riktigt rock´n roll-låt, enkel och pang på, och vi har en stark EPA-kultur i Sverige, säger Trond Korsmoe.

Vet man från början att man har gjort en bra låt som många kommer att tycka om?

Röda Korset

– Nej, det vet man aldrig. Du kan göra en låt som du själv tycker om, men som ingen lyssnar på, Det här är dock en enkel låt som många har tagit till sig, säger Anders Tegnér.

Ni har ju en stor låtskatt att luta er mot när ni är ute och spelar. Hur står låten sig i den konkurrensen?

– Bra. Den är enkel att dansa till. Längst fram vid scenen brukar vi också ha ungdomar som står och sjunger med i låten. Sånt är alltid roligt, säger Trond Korsmoe.

Det finns också en musikvideo gjord till låten, där EPA-ungdomar från Älvdalen, Särna och Bjursås finns med.

– Det var en väldigt rolig inspelning, och det tror jag syns i videon också, säger Trond Korsmoe avslutningsvis.

/ANDERS NORIN, REPORTER