Hoppa till innehåll

Matz Bladhs om separationen – därför slutar Tom Käldström

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 3 min read
Tom Käldström, till vänster i bild, när han spelade med Matz Bladhs. Till höger bandets kapellmästare Niclas Olén. Foto: Kurt Sundin

Många rykten har gått sedan Matz Bladhs tidigare i veckan meddelade att Tom Käldström plötsligt har slutat i bandet. Dansbandsnytt fick en pratstund med bandets kapellmästare Niclas Olén om skälet till separationen och om funderingarna kring Käldströms ersättare.

– Ja det är tråkigt att det börjar spekuleras en massa om orsakerna till att Tom slutar hos oss. Vi ska gå ut med en video tillsammans med Tom när vi träffar honom, och som tar död på alla rykten.

I sitt Facebookinlägg skrev Matz Bladhs inget om orsaken till varför Tom Käldström slutade i bandet mer än att det handlade om ”privata skäl”. Och Tom Käldström själv var mycket fåordig om den saken när Dansbandsnytt ringde upp för att ställa frågor. Han konstaterade dock att de långa resorna från Finland inte var någon avgörande faktor.

– Jag var ju ganska införstådd med det och jag har ju alltid spelat och rest mycket. Det är nog bara en del av saken, men det får räcka med det som bandet skrev på Facebook så länge, sa Tom tidigare i veckan.

Men hur mår du efter det här?

– Nja det är ju alltid tudelat. Det är ju goda vänner och jag tycker ju om att spela och stå på scenen, men ibland kommer man till vägskäl.

Kan du säga något om hur planerna ser ut framåt?

– Jag har ju hela tiden jobbat som lärare och så jobbar jag i studio så det har funnits att göra hela tiden.

Lärarjobb och höga flygpriser

När Dansbandsnytt ställer frågor till Niclas Olén om orsakerna till att Käldström har slutat, så är ekonomin en faktor som nämns.

– Ja det är flera faktorer som spelar in. För det första så har han ett lärarjobb i Finland som han inte gärna vill släppa, och som gör det omöjligt att vara ledig mitt i veckan, och det förstår vi ju fullt ut. Sedan är det ju så att kronan är svag och flygpriserna nästan har fördubblats sedan han började. 

– Tom är ju en av de bästa musikerna som vi har haft med i bandet någonsin och en go kille på alla sätt och vis, så det finns ingen som helst osämja bakom det här. Utan det är ett gemensamt beslut som vi har tagit, men det är Toms eget val.

Hur går ni vidare med att hitta en ersättare? 

– Det har kommit lite hastigt på det här, så vi har ännu inga klara lösningar. Men vi är ju tre man som sjunger ändå, så det brister inte.

Men när tror du att ni har gått i mål med att göra orkestern fulltalig igen?

– Det kan jag omöjligen svara på idag. Vi har fått en del spontana intresseanmälningar skickade till oss, men i nuläget så vet vi inte riktigt hur vi ska tänka. Det behöver ju inte vara någon leadsångare utan vi kan klara oss med någon som spelar sax och nåt mer, avslutar Niclas Olén.

Den tidigare medlemmen Håkan Nordling kommer att medverka under merparten av bandets spelningar framöver, till en permanent lösning har hittats.

/NIKLAS LINDH, REPORTER