Hoppa till innehåll

Larz Kristerz: ”Mer festligt på danser i Norge än i Sverige”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Larz Kristerz under sin julshow i Tällberg. Foto: Anders Norin

Danstillställningar i Norge är mer lättsamma, glada och festliga än vad de är i Sverige. Det hävdar bandmedlemmarna i Larz Kristerz, som har varit flitigt anlitade på olika dansarrangemang i Norge. ”Det är mer fest i Norge”, säger sångaren Peter Larsson.

I slutet av sommaren stormade debatten kring alkoholservering i samband med danstillställningar, sedan Peter Larsson i en intervju med Dansbandsnytt konstaterat att den svenska alkohollagstiftningen kan bli slutet för folkparkskulturen. Enligt sångaren försvårar de strikta svenska regelverken kring alkoholtillstånd och serveringsrutiner, för att dansställen ska kunna locka publik till danserna. 

Peter Larsson beskrev i intervjun hur besökare i svenska parker som vill beställa en öl tvingas stanna i ett avgränsat område om de tar en öl, och inte får gå runt i folkparker, trots att parkerna är avgränsade och instängslade områden.

Larsson fick medhåll av en mängd dansbandskollegor, arrangörer och dansgäster. Men kritiken var samtidigt skarp från en del dansare som slog fast att alkohol och dans definitivt inte hör ihop och att alkoholpåverkade personer på dansgolvet kan innebära stora risker för de som går ut för att dansa.

Mer uppsluppen stämning

När Dansbandsnytt återigen träffar Larz Kristerz så kommer alkoholfrågan på tal igen. Och nu lyfter bandet fram norska dansarrangemang där det enligt bandmedlemmarnas egna upplevelser verkar vara större glädje bland gästerna och en mer uppsluppen stämning.

– Ja det är mer fest i Norge! Vi brukar säga att i Norge går publiken ut för att roa sig och i Sverige går man ut för att BLI road, säger Peter Larsson. Och han får medhåll av Trond Korsmoe:

– Ja och även när vi spelar på ställen i Norge där det är en väldigt stor andel av publiken som är just dansare, så när det är paus så går de och köper nån pilsner, skrattar och ser ut att ha roligt. Det kanske är så också att norrmännen är lite mer lättsamma i sinnet än vad många av oss är här i Sverige.

Kritiserar svenska byråkratin

Medlemmarna i Larz Kristerz är noga med att slå fast att deras åsikter inte handlar om att glorifiera alkohol i samband med danser.

– Nej vi propagerar inte för att alla ska dricka. Det är verkligen inte det som det är frågan om, utan det vi vänder oss mot är den svenska byråkratin: Att man måste gå in i ett avgränsat område i den redan avgränsade festplatsen, om man ska kunna ta sig en öl, säger Peter Larsson, och fortsätter:

– I Norge måste du inte gå till en avgränsad fålla för att ta nåt i baren för där är det frihet under ansvar. Och det är inget stök. Jag har aldrig sett nåt bråk när vi har spelat på såna festivaler i Norge. Folk går runt och myser, dansar och har roligt tillsammans.

Svårt få ekonomin att gå ihop

Kent Lindén lyfter särskilt de svenska dansarrangörernas utmaningar med att få ekonomin att gå ihop i samband med olika danstillställningar. Och att det är viktigt att de får möjlighet att sälja mat, dryck och fika till gästerna.

Röda Korset

– Ja absolut, men gästerna behöver ju inte köpa öl och vin när de går ut och dansar. De kan ju köpa kaffe och en macka. I Sverige har ju många dansare med sig matsäck och vatten. Så om arrangörerna inte får sälja nåt alls till dansgästerna, hur ska de då kunna greja nästa dans? Det blir ju svårare att få ekonomin att gå ihop.

”Kolla här, år 2008 på stenen. Det passar ju bra”, sa Trond i samband med fotograferingen av Larz Kristerz när Dansbandsnytt uppmärksammade att det gått 15 år sedan genombrottet i Dansbandskampen. Foto: Niklas Lindh

Laddar för det nya året

Nu är det lite julledigt för Lars Kristerz innan den det nya året inleds som det brukar – med spelning i hemmakommunen Älvdalen, i Evertsbergs bygdegård på trettondagsaftonen.

– Ja 2024 ser ut som det brukar så vi känner oss nöjda. Det ser jättebra ut, säger Anders Tegnér. Och det är också mycket spelningar i Norge i sommar.

Larz Kristerz brukar ligga på runt 100 spelningar per år. Det är en lagom nivå, enligt bandmedlemmarna, för att få balans i livet.

– Ja det är en utmärkt nivå, för det ska ju kännas kul att åka iväg på spelningar också, förklarar Peter.

Det kan dessutom bli en ny CD-skiva under det nya året.

– Ja vi kanske gör en CD så småningom, där vi samlar ihop lite låtar som vi har spelat in och kanske fyller på med lite nytt, avslöjar Trond. För hur det än är så finns det fortfarande de som vill ha en CD. Men de är inte så många längre.

Hur såg skivförsäljningen ut efter segern i Dansbandskampen 2008?

– Ja den första skivan sålde 107 000. Vi sålde mer än U2 i Sverige. Det var helt sanslöst. Men nu är det förstås på ett helt annat sätt.

/NIKLAS LINDH, REPORTER