Hoppa till innehåll

Landslagsuppdrag för musikern – så påverkas populära dansbandet

Lars-Göran "Gas" Petersson, trummis och delägare i Engdahls, får ikläda sig landslagdsdräkten igen. Foto: Privat/Engdahls

Bandet har blivit alltmer efterfrågat och från och med den här veckan är samtliga bandmedlemmar heltidsmusiker. Men en av bandets grundpelare har blivit uttagen i svenska landslaget, så frågan är hur livet på turné påverkas av det blågula hedersuppdraget?

Nu i veckan gjorde Lars-Göran Petersson sin sista arbetsdag på företaget Rexel Sverige efter 44 år i elgrossistbranschen. Nu är det fullt fokus på bandet Engdahls som gäller – i varje fall nästan. För Petersson ska snart ikläda sig landslagsdressen och försvara Sveriges färger – i gåfotboll.

– Ja jag spelar i landslaget i gåfotboll. Det är ju något av en fluga som har blivit väldigt populärt. Snart är det VM i England som väntar, så i maj blir det uttagning till landslaget inför mästerskapet i Chesterfield utanför Manchester.

I samband med landslagsuttagningen kommer Engdahls att ha några spelningar, och då får en vikarie täcka upp för Lars-Göran. Och det är inte första gången som han är aktuell för landslaget.

– Det här är jättekul och har snabbt växt och blivit stort. Senast var vi i Wales i december och spelade tre landskamper där. Vi vann alla tre matcherna – mot England, Wales och Karibien.

Spelat fotboll genom hela livet

Lars-Göran – eller ”Gas” som han kallas sedan unga år då det alltid har varit ”full gas framåt i livet” – spelar i åldersklassen med spelare som är mellan 60 och 65 år. Och fotboll har alltid varit ett stort intresse för honom.

– Jag har spelat fotboll i hela mitt liv tidigare. Musikaliskt spelade jag tidigt med min far som hade orkester och när jag slutade där ägnade jag mig bara åt fotboll. Och sedan har jag och Fredrik (Engdahl) spelat på fester, och då gick det bra att kunna kombinera med fotboll. Men att vara heltidsmusiker, som nu, och kombinera med fotbollen hade varit svårt.

Har du något särskilt fotbollsminne?

– Ja jag spelade i en klubb som heter Veberöds AIF och vi slog IFK Göteborg i Svenska Cupen och det var en stor skräll som uppmärksammades i hela Sverige.

Det var hösten 1993 när allsvenska serieledarna IFK Göteborg, som senare skulle vinna SM-guld, fick stryk av nykomlingen i division 2 Veberöd, som vann hemma i Skåne med 4-3. Och med just ”Gas” i laget.

Röda Korset

Förutom Veberöd så var det endast AC Milan som lyckades göra fyra mål på IFK Göteborg i en och samma match, under 1992 och 1993.

Engdahls på Kulturfestivalen i Stockholm 2023. Foto: Engdahls

Förutom landslagsuppdraget i gåfotboll så är det förändringarnas vindar som blåser för Lars-Göran. I veckan gjorde han alltså sin sista arbetsdag inom elgrossistbranschen där han de senaste fyra åren har jobbat på halvtid inom bolaget Rexel Sverige. Nu är det heltidsjobb som musiker i Engdahls som gäller – ett band som ägs av Fredrik Engdahl och Lars-Göran tillsammans. Och de övriga bandmedlemmarna är sedan tidigare heltidsmusiker.

– Ja jag fyllde 60 år i november och eftersom Engdahls är så efterfrågade så vill jag varken sätta grabbarna i bandet eller kollegorna på det andra jobbet på pottan, så då sa jag upp mig från Rexel. Så nu blir Engdahls en heltidssysselsättning även för mig.

Tempot viktigt för dansarna

Engdahls har blivit ett band som har ökat i popularitet och som bokas i allt större utsträckning.

– Ja det har gått mycket snabbt. Vi drar mycket folk. Det vete sjutton varför. (Skratt) Men vi har låtar som inte andra spelar, och många låtar som har bra takt. För jag tycker själv om att dansa. Jag älskar det, så det här med tempot och hur dansarna uppfattar oss är otroligt viktigt tycker jag.

Samtliga medlemmar i Engdahls är nu heltidsmusiker. Pressbild

Hur stor fördel är det att vara dansare när man är dansbandsmusiker?

– Det är det absolut. Tempot är otroligt viktigt så det blir rätt för publiken.

Engdahls har ett intensivt år framför sig med mängder av spelningar, och där nu samtliga bandmedlemmar har musiken som heltidssysselsättning. Bortsett då från ett och annat landslagsuppdrag för att försvara de svenska färgerna inom gåfotboll.

/NIKLAS LINDH, REPORTER