Hoppa till innehåll

Klassiska folkparken: ”Det är på väg uppåt igen”

Folkparken i Hedemora med folkparkschefen Karin Olenius. Foto: Hedemora Folkets Park

Det är väl känt att många anrika folkparker har tvingats stänga på senare år, och att andra kämpar för sin existens. Men den klassiska Hedemora Folkets Park, som är ett viktigt dansbandsfäste, vittnar om det är på väg uppåt igen för dansen.

För folkparken i Hedemora har dans till dansband varit en självklarhet under många år. Och varje söndag under vintersäsongen anordnas dans till några av landets mest populära dansband. Under söndagarna i november spelar Black Jack, Streaplers, Micke Ahlgrens och Martinez i Hedemora.

Parkchefen i Hedemora Karin Olenius berättar om en uppgång det senaste året.

– Ja även om det inte är samma siffror som före pandemin så tycker jag att det är på väg uppåt igen. Och när bandet Holidays var hos oss i söndags så var det mer folk än förra gången som de var hos oss. Det är ett väldigt bra band, som vissa jämför med Donnez, och det är ju också ett väldigt bra betyg. 

Ja och Donnez var hos er för ungefär en månad sedan. Hur var det?

– Ja då hade vi 359 personer här. Det var ju en otroligt bra siffra. Och ibland kan det ligga mellan 120 och uppemot 200 besökare. Det beror också till viss del på hur kända banden är. Men en annan faktor kan vara att det anordnas en del PRO-danser på söndagar vilket kan påverka siffrorna negativt för oss.

Frågan om att locka fler

Frågan som diskuteras och stöts och blöts i en mängd olika sammanhang, och hos mängder av arrangörer, är hur man ska lyckas locka ut ännu fler att komma ut på dans. Vid folkparken i Hedemora är det en het och viktig fråga, bekräftar Karin Olenius.

– Ja det diskuterar vi absolut. Även om man kanske inte ska säga ”mogendans” eller ”moderndans” så är det ändå så att vi erbjuder mogendans. Och vissa tycker att vi borde ta in mer moderna band för att även locka andra gäster, men då blir det ju fel för de som kommer idag.

Kan man variera utbudet kanske?

– Nja för om man exempelvis skulle köra varannan vecka så är jag rädd att det kommer att bli svårt. I styrelsen så har vi pratat om att vi ska fortsätta att köra som vi gör. Att köra danser med de här riktiga modernbanden är vi tveksamma till för vår del. Det är nog bättre att andra arrangörer satsar på det runtomkring istället.

Beröm från nya besökare

Besökarna som idag kommer till danserna i Hedemora kan beskrivas som en ganska trofast skara, och med ett upptagningsområde från både Dalarna, Västmanland och Gästrikland.

– Ja så är det, men på slutet har det kommit alltfler nya besökare som har sagt till oss: ”Vilket fint ställe ni har!”. De berömmer alltifrån vårt dansgolv och musiken till trevligt bemötande och goda mackor i serveringen. Så har ju vi det jämt men det är särskilt roligt när det kommer nya besökare och är så positiva.  

Tommy Ander är en välkänd folkparksprofil i Hedemora ”som alla känner”. Foto: Hedemora Folkets Park

Vad beror det på att folkparken i Hedemora är ett så klassiskt dansställe?

Röda Korset

– Mycket beror på ett otroligt engagemang och en fantastisk drivkraft. Tommy Ander var ju folkparkschef här i 26 år och han är fortfarande engagerad och hjälper mig i min roll. Han sitter dessutom i entrén till danserna på söndagarna – en sån profil som alla gäster känner betyder ju också så mycket.

/NIKLAS LINDH, REPORTER

Danserna i Hedemora Folkets Park resten av året:

5/11: Black Jack

12/11: Streaplers

19/11: Micke Ahlgrens

26/11: Martinez

3/12: Engdahls

10/12: Sounders

17/12: Kjellez

26/12: Ankies