Hoppa till innehåll

Kärlekshyllningen till morfar – debutsingeln från Vinzent får beröm av låtskrivaren

Vincent Johansson brinner för dansbandsmusik. Foto: Privat

”Morfars grammofon” är låten som 12-årige Vincent Johansson från Kristianstad nu har debuterat med. Och låten är också riktad till Vincents egen morfar, som själv är dansbandsmusiker. ”Det kommer mera”, är ett löfte från artisten själv till Dansbandsnytts läsare.

”Den blev superbra!” Så skrev låtskrivaren Henrik Sethsson i ett entusiastiskt meddelande om Vincents debutsingel, som Elisa Lindström sjöng in redan år 2013. Och även Elisa själv har uppmärksammat 12-åringens sånginsats.

– Det är jätteroligt och betyder mycket, säger Vincent Johansson, som i klassisk dansbandsanda använder bokstaven ”z” i sitt artistnamn – och då blir resultatet förstås ”Vinzent”.

Han är känd inom dansbandskretsar för sina intervjuer med dansbandsprofiler i ”Vincents Dansbandspodd”. Profiler som Erica Sjöström, Andreas Olsson, Simon Åhs och Mats Kärrlid är några av dem som har intervjuats av Vincent. Och så förstås frontfiguren i det bästa av alla dansband enligt Vincent själv – Donald Laitila i Donnez.

– De musikaliska förebilderna är Donnez. Tveklöst! Det har de alltid varit. Och så självklart min egen morfar. Han är en stor förebild för mig! Med all musik och all glädje som jag har fått, så ville jag hylla morfar på något sätt.

Hur reagerade morfar när han fick höra att du skulle spela in ”Morfars grammofon”?

– Han blev jätteglad, och han sa: ”Du vet vad du går för. Gör din grej!”.

Här delar Vinzent scen med sin förebild – morfar Roland. Foto: Privat

Musiken en röd tråd inom familjen

Morfar Roland Andersson är musiker i dansbandsduon Orient, och både morfar och barnbarn har spelat och sjungit tillsammans på scenen. Men musiken kommer inte bara från morfar, utan även från både mamma och pappa, och ännu fler släktingar.

Vincent går i sjätte klass och tycker om nästan alla ämnen i skolan, som musik, idrott, SO och matte. ”Jag gillar nästan allt”, säger han. Och fritiden är också fylld av aktiviteter som engagerar den unge musikern. 

– Ja det är handboll och så går jag en kurs som heter ”kultur-crew”.

Får lära sig bli arrangör

Det är Kulturkvarteret i Kristianstad som driver ett projekt, där unga människor får lära sig hur det är att jobba som arrangör för olika typer av konserter. Det handlar exempelvis om att lära sig hur man gör affischer, att marknadsföra evenemang, sköta ljud, ta emot artister och se hur det fungerar backstage.

Röda Korset

– Det är kul. Man får lära sig mycket, och jag är där en gång i veckan.

När det gäller handbollen så spelar Vincent rullstolshandboll för IFK Kristianstad.

– Jag tycker att det är väldigt roligt. Det här kommer alltid att finnas med mig på något sätt även framöver.

Vincent spelar handboll i IFK Kristianstad. Foto: Privat

Fler låtar kommer

Vincent är en engagerad, vältalig och målmedveten 12-åring, men det är svårt att hinna med allt som man vill. Därför har Vincents dansbandspodd hamnat i ett tillfälligt viloläge, för att han istället ska kunna satsa mer på musiken. 

Det handlar om en del uppträdanden, och så planering tillsammans med familjen, och inte minst pappa Viktor, för att ge ut mer musik. Pappas inspelningsstudio kommer väl till pass, nu när satsningen på Vinzent med ”z” har fått mersmak.

– Ja det är både lite konserter och så, och så kommer det att komma ut mer musik framöver.

Är det redan bestämt vilken som blir nästa låt?

– Ja det är det faktiskt. Vi har bestämt oss, men vad det blir håller jag hemligt än så länge.

/NIKLAS LINDH, REPORTER