Hoppa till innehåll

Kapellmästaren i Date: ”Klädkoden bland dansare var på väg käpprätt åt h….”

I mitten Peter Hecktor, kapellmästare i Date, omgiven av poddens programledare Joakim Agerskov och Tom Lindquist. Foto: Privat

”Det kom folk i shorts, t-shirt och pannband till fina restauranger där vi spelade”, berättar Peter Hecktor, kapellmästare i Date. I det senaste podavsnittet av ”Nonstop – Ett samtal om dansband” är klädkoder ett av ämnena som avhandlas. ”Tack och lov så har mycket förändrats sedan dess…” slår Hecktor fast i podden.

Året var 2014 när Peter Hecktor började i Date. En av de faktorer som har förändrats mest under de tio år som har gått sedan dess är klädkoden bland många dansare, enligt kapellmästaren:

– Vi spelade mycket på hotell och restauranger då. Ett exempel är den jättefina restaurangen Stenungsbaden i Stenungsund. Det kom dit folk i shorts, t-shirt och svettband. Vad fasen….det var ju en fin restaurang. Klädkoden var på väg käpprätt åt helv…

Peter Hecktor har inte mycket till övers för den klädtrend bland dansare som då snarare gick mot sportkläder oavsett om danser anordnades i hotell- och restaurangmiljöer. 

– Man ville liksom säga: Du är för fasen på en fin restaurang! Men den utvecklingen har blivit mycket mycket bättre, för idag ser man inte det på samma sätt som då. Idag går man ut i skjorta eller t-shirt och byxor. Så den trenden har blivit mycket bättre i branschen, för det var på väg åt helt fel håll tycker jag personligen.

”Man piffar till sig innan man går på lokal” 

Han får medhåll av Christian ”Mini” Olsson som också gästar poddavsnittet – Christian som är rutinerad dansbandsmusiker som de senaste åren har fått stor uppmärksamhet, tillsammans med sin pappa Lars Dryhim, i Swedish Dance Mafia:

– De nya unga dansarna, de som kanske är 20 eller i 25-årsåldern – de har inte träningskläder på sig. De tar på sig en skjorta eller en t-shirt. Sen finns det fortfarande de som vill klä sig i träningskläder och de får väl göra det, men de flesta har faktiskt tagit på sig något som ser trevligt ut och har piffat till sig, för de ska ju ändå ut på lokal. 

I poddavsnittet diskuteras en mängd ämnen, bland annat den svåra bussolycka som Date drabbades av före pandemin, och så om hur dansbandsduos bemöts av vissa arrangörer som anser att dansband ska bestå av minst fyra musiker. 

Podden ”Nonstop – ett samtal om dansband” finns på Spotify.

/NIKLAS LINDH, REPORTER