Hoppa till innehåll

Hopp om dansband på Kulturkalaset i Göteborg – ifjol prioriterades de bort

Dansbanden blir en del av kulturkalaset i år. Foto: Beatrice Törnros

Det blev starka protester från många håll inom dansbands-Sverige när Göteborgs Kulturkalas ifjol valde att ta bort dansbanden från kulturprogrammet. Samtidigt gick Stockholms Kulturfestival åt rakt motsatt håll och satsade stort på dansband – ett initiativ som blev så lyckat att satsningen utvecklas ytterligare i år. När Dansbandsnytt ställer frågor till arrangörerna i Göteborg om årets festival, så är man fåordig och vill inte gärna svara på frågor om dansbandens vara eller icke vara.

När Göteborgs Kulturkalas anordnades år 2022 så hade dansbanden en naturlig plats i kulturarrangemangets program. Och arrangörerna skrev så här i en utvärdering efter det årets kalas:

Under två kvällar kunde danssugna besökare svänga loss till Bhonus, Framed, Larz-Kristerz och Lasse Stefanz. Dansgolvet var fullt med personer i alla åldrar, och med en makalös solnedgång båda kvällarna kunde det inte bli annat än succé!

Men trots lovorden från arrangören, så togs dansbanden bort från fjolårets kulturkalas i Göteborg. Något som Dansbandsnytts allra förste krönikör, musikern och låtskrivaren Ulf Georgsson som avled tidigare i år, kritiserade i skarpa ordalag förra sommaren:

– Personligen tycker jag att detta i mångt och mycket är en skandal, det som de styrande gör, skrev Ulf Georgsson, och hänvisade till storsatsningen på dansband inom Stockholms Kulturfestival:

– Känn ingen sorg för mig, Göteborg. Men lova att skämmas och erkänn att Storebror slog er på fingrarna denna gång. Där har de nämligen fattat vad kultur är på riktigt! 

Ulf Georgsson – som i flera olika sammanhang var en stark och engagerad röst för den dansbandskultur som han älskade och var viktig en del av – fick medhåll av Dansbandsnytt-läsarna, som i starka ordalag kritiserade Kulturkalasets arrangörsstab i olika sociala medieflöden.

Pengarna räckte inte

Projektledaren för Göteborgs Kulturkalas förra året, Anna Mjörnvik, förklarade i en intervju med Dansbandsnytt att orsaken till att dansbanden togs bort var av prioritetsskäl, och att pengarna inte räckte till allt:

Röda Korset

– Nej och det här är ju en utmaning som vi alltid står inför. Det finns ju en sådan uppsjö av både genrer och olika aktiviteter och vi ska ju försöka erbjuda det mesta av allt. Men i år fick inte dansbanden plats. Sen hoppas ju vi att vi kommer att kunna erbjuda det igen, men i år blev det inte så.

Den jubileumsfestival som anordnades i början av sommaren ifjol innehöll visserligen dans till dansband, men när det gällde kulturkalaset var det stopp.

Då kan dansbanden komma tillbaka

Den 29 augusti till 1 september anordnas årets upplaga av Göteborgs Kulturkalas, och när Dansbandsnytt ringde upp arrangören för att fråga om dansband återigen blir en del av kulturutbudet, så står det klart att det trots allt finns en sådan möjlighet.

Petra Gamerdinger som jobbar med PR, marknad och kommunikation på det kommunala bolaget Göteborg & Co som anordnar festivalen, bekräftar för Dansbandsnytt att det finns en sån ”ambition”.

Kontakter ska vara tagna med bokningsbolag/dansband men alla avtal är inte underskrivna ännu, och dessutom kan det återstå formalia i form av tillstånd kopplat till fysiska festplatser som ska vara en del av arrangemanget.

Hur många dansband det skulle kunna handla om under årets kulturkalas, och hur många danskvällar, vill inte arrangören berätta i nuläget. Däremot ska det endast dröja ett par veckor innan det står klart om Göteborgs Kulturkalas satsar på dansband i år, eller inte.

/NIKLAS LINDH, REPORTER