Reaktionerna var många och blandade när Brunnsparken i Örebro gick ut med vad de kallade för en ”akutinsats” för att rädda kvar danser till mer mogen/klassisk dansbandsmusik. Hittills så ser akutinsatsen ut att ha fått ett bra gensvar.
Det var strax före jul som Brunnsparken meddelade att en förändring skulle ske för att försöka vända de sviktande publiksiffrorna när det gällde att anordna danser till ”mogen/traditionell”klassisk” dansbandsmusik.
Den så kallade ”akutinsatsen” handlade om att den typen av danser, som tidigare anordnats på lördagkvällar, istället blir eftermiddagsdanser på lördagar, som går under benämningen ”tedans”. Dessa danser anordnas mellan klockan 14 och 18. Samtidigt har Brunnsparken sänkt entréavgifterna för tedanserna till 200 kronor.
– Vänder inte trenden under 2024 kommer vi tyvärr att tvingas ta bort de band med så kallad mogen musik från dansutbudet i Brunnsparken, skrev parken på sin Facebooksida när insatsen offentliggjordes.
Så ökar publiksiffrorna
Nu har det gått en liten tid, och två tedanser har anordnats. Cecilia Rose, som är verksamhetschef på Brunnsparken, berättar om ökande publiksiffror.
– Under den första dansen så ökade vi med 100 besökare jämfört med tidigare danser med samma band. Och nu senast, i lördags, så spelade Fernandoz hos oss. De har inte spelat hos oss på flera år så det går inte att jämföra rakt av, men under lördagen så kom det ändå 250 personer och det känns ju jättebra.
– Sen kör vi nästa tedans, inte nu på lördag utan lördagen efter, då Holidays spelar hos oss. Och eftersom de har nye sångaren Ole Hansen så kan det också locka lite extra.
När ni gick ut med nyheten om det som ni kallade för en ”akutinsats” – hur kan du sammanfatta de reaktionerna nu när det har gått lite tid?
– Det var blandade reaktioner. Vi har fått en del negativa synpunkter från de som vill gå på kvällen, om att vi har bytt tid. Sen får vi en del positivt för att vi vågar prova och testa nya vägar eftersom det inte kommer tillräckligt mycket folk på kvällarna på den här typen av danser. Och så har många hört av sig om att det är positivt för alla de som inte gärna ger sig ut på kvällen.
Vilka är det som har kommit på tedanserna på de båda lördagseftermiddagarna?
– Det är inte bara de äldre som kommer utan det kommer fler yngre också än tidigare. Och även de som också går på moderndanser, för då hinner de också göra något annat efteråt.
Hopp för framtiden
Även om det är svårt att kunna dra några slutsatser efter bara två tedanser, så ger nyordningen ändå hopp inför framtiden, enligt Cecilia Rose.
– Ja om det fortsätter så här så kommer vi absolut att kunna ha kvar de så kallade mogna banden. Sen får ju framtiden avgöra hur vi bokar till nästa år, men vi har inte börjat med det ännu. Men som det känns just nu så känner jag mig positiv till att det här skulle kunna fortsätta.
Hur har året inletts när det gäller övriga danser då?
– Jag tycker att det har varit bra. Sen kan det ju alltid vara vissa danser som går lite sämre än vad vi trott, men då har det ofta tillkommit lite krockar, att det ligger andra danser i närheten som vi inte räknade med. Men över lag går det bra.
– Sen hade vi en extradans här i fredags när vi bokade in Date, för vi hade inte dem i vårt ordinarie program. De fick ett så himla bra bemötande när de spelade hos oss i höstas så då bokade vi in en extra dans när de fick ett ledigt datum. Och där ökade vi också antalet betalande med 50 personer jämfört med i höstas. Så det är väldigt positivt och Date är väldigt på frammarsch och hyllas av besökarna som tycker väldigt mycket om bandet.
/NIKLAS LINDH, REPORTER