Hoppa till innehåll

Högt tryck på biljetter inför lördagens danspremiär i Stockholm

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Haninge Kulturhus med kultursamordnaren Göran Lidbrink. Foto: Britt-Marie Laine/Haninge kommun

Allt började med en idé från tre dansentusiaster, och nu efter lång tids förberedelsearbete är det äntligen dags. På lördag är det premiär för en riktig dansfest på Kulturhuset i Haninge när populära Allstars spelar upp till dans. Och mycket tyder på att det blir helt fullsatt.

Göran Lidbrink är kultursamordnare i Haninge kommun, och nu när det endast återstår någon dag till danspremiären, så är spänningen stor.

– Trots att jag är en van arrangör så har jag en både härlig och lite jobbig anspänning i kroppen (Skratt).. Vi känner ju väldigt mycket för det här och vi tror att det kommer att bli utsålt.

– Det blir samtidigt en prövning för oss på Kulturhuset att få det här att fungera på bästa sätt, så känslan är väldigt bra, och samtidigt så känner vi ”oj oj oj” på ett positivt sätt. Så hög förväntan och lite nervositet.

Det blir fyra timmar av dans och möjlighet att både köpa både mat och dryck i baren. Och från Haninge kommun, som står bakom satsningen som arrangör, följs premiärdansen med stort intresse. Och nu står det klart att förköpet har varit så stort att arrangemanget redan har gått ihop ekonomiskt.

– Ja vi har bara 320 platser totalt och omkring 200 har redan gjort sina förköp. Vi har också fått väldigt många förfrågningar om att komma och köpa biljetter i dörren under danskvällen, så jag förväntar mig att det kommer att vara en kö här på Poseidons Torg i Haninge centrum. Och vi får ärligt talat hoppas att vi kan släppa in alla…

Dansentusiasterna som kläckte idén

De som först kom med idén som Haninge kommun nappade på var tre riktiga dansentusiaster – Britt-Marie Laine, Tariq Qadir och Tommi Kivelä.

– Ja vi kontaktade den kulturansvarige på Kulturhuset, jag blev inbjuden till ett första möte och de var taggade på idén, berättade Britt-Marie tidigare för Dansbandsnytt.

– Vi spånade tillsammans och snart blev det ett nytt möte, där även Tariq och Tommi var med samt två från kommunen. Alla var på och sa att ”det här ska bli jättekul”.

Dansentusiasten Britt-Marie Laine är en av idémakarna bakom danssatsningen i Haninge. Foto: Emil Särnehed/Niklas Lindh/Privat

Nästa band redan bokat

Eftersom förköpet av biljetter har varit så stort så har ett annat mycket populärt dansband preliminärbokats till ännu en danskväll i Haninge under våren, berättar Göran Lidbrink.

– Ja och nu får vi först utvärdera den här danskvällen med Allstars, och därefter se om vi ska förlägga nästa danskväll till större lokaler. På ett sätt vore det tråkigt då det här är otroligt fina lokaler i Kulturhuset, men om intresset är så här stort så får vi överväga om vi ska börja använda oss av Torvalla Sporthall eller liknande anläggningar.

Röda Korset

– En gång i tiden så var ju det faktiskt arenor för stora dansbandsevent. Det var längesedan, men det vore ju fantastiskt om det nu kan bli så igen. 

När ni först började diskutera kring den här idén – kunde du då se framför dig att den första danskvällen skulle kunna bli fullsatt?

– Nej, verkligen inte. Men vi såg att biljetterna började säljas ganska omgående, så nu är vi även ekonomiskt i hamn och mer än så. Det gör ju att vi utan tvekan kan gå vidare och boka kommande band.

”Dansen är framtiden”

Det är inte bara dansbandskvällar som den nu på lördag som anordnas i Kulturhuset, utan även foxkvällar, DJ-kvällar med dansbandsmusik med mera. Så dansen är på allvar på väg att få ett uppsving i Haninge med omnejd – enligt kultursamordnaren till mycket stor del tack vare kunskapen och engagemanget från de tre dansentusiasterna.

– Ja vi kör det här konceptet med att låta Kulturhuset faktiskt bli ett danspalats då och då. Jag tror verkligen på det behovet, att hålla i varandra och mötas på riktigt. Det ligger i tiden. Jag tror också att det är framtiden. Och vi hoppas även på att många unga människor som ska besöka oss.

Det finns nu också planer på att bilda en dansbandsförening i Haninge som står som ”ägare” till arrangemangen, tecknar avtalen, tar in intäkterna och där Kulturhuset blir en samarbetspartner som står för lokalen, tekniken och hjälper till med marknadsföringen.

Förpackning av dansweekends i Stockholm

Det planeras också för danspaket i Stockholm under helger tillsammans med hotell. Det gör också att flera olika aktörer ”bär upp satsningen” som ska bli mer långsiktigt hållbar.

Har du mötts av några kritiska eller skeptiska röster om att en kommun inte ska engagera sig i dansbandskvällar?

– Nej faktiskt inte. För Haninge kommun har nu fått jättefin exponering så det är faktiskt bara positiva ordalag om det här. Och nu ser vi ju att vi kommer att gå med vinst också. Det krävs ju inget stöd från skattebetalarna för att driva det här och samtidigt så bidrar det i hög grad till att Haninge nämns i väldigt positiva sammanhang. Så nu kan vi dansa vidare, och framåt….

/NIKLAS LINDH, REPORTER