Hoppa till innehåll

Här är kopplingen mellan Jigs och Abba – så skapades Robot Romeo

Thomas Lind är krönikör på Dansbandsnytt och hyllar särskilt dansbanden från 70-talet.

Thomas Lind från Falun är sportjournalisten som förutom idrott brinner starkt för dansbandsmusik från 70-talet. I den rollen är han en av krönikörerna på Dansbandsnytt. I månadens krönika från Thomas berättar han om kopplingen mellan Abba och Jigs, och om låten som blev en dunderhit för ett av 70-talets riktigt stora dansband:

Bo Michael Tretow – mer känd under namnet Michael B. Tretow – växte upp i Norrköping och kom tidigt in i musikens värld i rollen som såväl ljudtekniker som artist. Och det var som ljudtekniker han skulle göra sig ett stort namn.

I slutet av 60-talet hamnade Tretow hos Metronomestudion där han kom att samarbeta med artister som Pugh Rogefeldt, Lill Lindfors, Ted Gärdestad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Och det var tack vare det tidigare samarbetet med Björn & Benny som Tretow fick rollen som hus-ljudtekniker för Abba när gruppen under 70-talet växte fram till ett av världens största popband.

Michael B. Tretow var i mångt och mycket mannen bakom det så kallade Abba-soundet och kom att medverka på Abbas samtliga inspelningar, förutom ”Voyager” från 2021.

Den musik som Abba representerar ligger som bekant en bit ifrån dansbandsmusiken, men det finns faktiskt en koppling mellan just Michael B. Tretow och det Trollhättan-baserade dansbandet Jigs. 

Vintern 1975–1976 spelade Tretow in ett eget album tillsammans med Abba och deras omgivande grupp av musiker, och resultatet av den inspelningen blev den humoristiska engelskspråkiga skivan ”Let´s boogie” med texter av Thomas H. Minor. Två av låtarna på ”Let´s Boogie”-skivan var ”Robot Man” och ”Paper Dolls”.

Dessa två låtar dök sedan upp på Jigs album ”Goa Bitar 6” som släpptes senare under året 1976.

”Robot Man” döptes om till ”Robot Romeo” i Jigs svenska version och kom att bli en av gruppens allra mest spelade och populära låtar. Ingela ”Pling” Forsman – en av de främsta svenska textförfattarna i modern tid med vinnarlåtar i Melodifestivalen som ”Bra vibrationer”, ”Se på mig” och ”Kärleken är” på meritlistan – skrev den svenska texten till såväl ”Robot Romeo” som ”Paper Dolls” och hjälpte Jigs till att förstärka sin position som ett av 70-talets största svenska dansband.

I ett visst avseende blev de dessutom större än det legendariska hårdrocksbandet AC/DC från Australien. Åtminstone den där kvällen i juli 1976 då Jigs var huvudnumret på dansstället Cortina i Vinberg i Falkenbergs kommun och AC/DC var anlitade som pausunderhållare. Men det är – som det heter – en helt annan historia.

/THOMAS LIND, KRÖNIKÖR

Här kan du lyssna till Robot Romeo med Jigs,

och här hör du Robot Man med Michael B. Tretow. 

Vilken version gillar du bäst?