Hoppa till innehåll

Glädje och lättnad efter busshaveriet – nu återställs ordningen för Black Jack

Ove Olsson från Black Jack, och bussen som snart är tillbaka hos bandet igen. I mitten en bild från Malung, där Dansbandsveckan var en höjdare enligt bandet. Foto: Black Jack/Niklas Lindh/Privat

Det har varit en tuff period för dansbandet Black Jack sedan deras orkesterbuss havererade för ett par veckor sedan, mitt under den extremt intensiva sommarturnén. Men nu är bussen reparerad och klar hos verkstaden.

– Vi är på väg för att hämta den just nu. En otrolig lättnad, säger bandmedlemmen Ove Olsson till Dansbandsnytt.

Det var för tre veckor sedan som bandets buss började bete sig märkligt, berättade Ove Olsson tidigare för Dansbandsnytt.

– Det började ”tokvibrera” i bussen så vi stannade och ringde efter hjälp. Det kom bärgare, de tog in bussen och så konstaterade de att det var en ventilfjäder i en cylinder som hade gått sönder. Det gjorde i sin tur att ventilerna släppte och slog sönder kolven och i princip allt i ettans cylinder. Så det blev ett motorras kan man säga.

Mitt under intensiva sommarturnén

Då det var mitt under högsäsong för alla dansband så fanns det ingen annan orkesterbuss att låna. Så istället fick Black Jack turnera runt med en lastbil och en personbil, från södra Sverige och ända upp till Överkalix. Det fick också konsekvenserna att bandmedlemmarna tvingades sova på hotell efter sina spelningar. Så antalet timmar med sömn blev väldigt få, med tanke på att en ny spelning väntade under de flesta dagar under den här perioden.

Men nu har Black Jack snart sin buss tillbaka igen och under fredagens spelning i Kustladan i Docksta så är ordningen helt återställd.

– Det är ju en jättelättnad att allt nu kan gå tillbaka till de vanliga rutinerna igen.

Hur mycket har det slitit på er att behöva turnera under så komplicerade förhållanden?

– Det är svårt att säga eftersom man ju biter ihop. Vi är ju gamla gubbar (skratt) så man får ju inte försaka alltför mycket sömn. Men vi lyckades sy ihop det så det löste sig bra åt båda håll. Men nu, peppar peppar, så ska väl allt funka på normalt sätt så det känns otroligt skönt.

Trevliga spelningar den senaste veckan

Den senaste veckan har det, trots logistiska utmaningar, varit fullt av positiva spelningar för Black Jack, bland annat på fredagen under Dansbandsveckan i Malung.

– Där spelade vi tillsammans med Grönwalls och det var ju fantastiskt trevligt. Vi träffade ju väldigt mycket både musiker, dansande och annat folk där så det var ju otroligt roligt.

– Och under tisdagkvällen var vi på Ön i Hedesunda. Då vräkte regnet ner fram till en timme innan vi skulle börja spela. Men sen lättade det, så det blev riktigt bra med folk. Det var vi, The Boppers och John Lindberg Trio från Enviken utanför Falun. Fantastiskt bra band på hög nivå.

– Och nu är vi extra glada när vi är på väg för att hämta bussen. Nu blir det lite mer sömn om nätterna igen, avslutar Ove Olsson.

/Niklas Lindh, reporter