Hoppa till innehåll

Frippe: ”2023 blev det bästa året hittills i livet”

Fredrik Frippe Myrer tror på dansbandskulturen framöver. Foto: Privat

Det är med positiv kraft, glädje och framtidstro som Fredrik ”Frippe” Myrer blickar fram mot det nya året. Som gästkrönikör för Dansbandsnytt berättar han med egna ord om året som gått, om satsningar framåt och vad som händer framöver med hans dansbandsprojekt Frippez. Men han skriver också om mer utmanande tider och att då våga tro på sig själv och ”visa var skåpet ska stå”. Nu är det dags att lämna ordet fritt, till Frippe: 

2023 kan man kalla det första hela året efter pandemin, även om 2022 var ganska öppet. För egen del har 2023 varit det bästa året i livet på det privata planet. Och faktum är att det nog har varit det bästa musikåret också, sett till mindre spelningar fast bättre gig och bättre gager. 

Jag har lärt sig att lyssna på kroppen och samtidigt visat mig själv (och andra) att jag tror på mig själv. Vill man boka mig så är det just detta som gäller. Annars så blir jag hemma och investerar i mig själv och familjen. 

I snart 20 år (2025) har jag underhållit publik från Ystad till Haparanda som både konferencier, quizmaster, trubadur ,dansbandssångare , coverbandsbasist/sångare och mycket annat. 

Jag/vi har blivit väl bemötta av både publik och arrangörer mestadels. Man har åkt långt och spelat, ibland för noll och ingenting, för att just få spela och ge publiken en höjdarkväll. 

Tiden med familjen är så viktig

Efter pandemin så började man tänka efter och kolla tillbaka på alla åren. Då kom jag på att man ska tro mer på sig själv och visa var skåpet ska stå. 

Jag har lärt mig att inte pruta på mig och på mig själv, utan att istället förklara och berätta varför det kostar si och så mycket. Tiden med familjen (som låter en hålla på med detta) är oerhört viktig i återhämtningsprocessen. Därför är det viktigt att inte pruta på den tiden. 

Röda Korset

Mitt dansbandsprojekt Frippez rullar på och jag släpper nya låtar nästan varje månad och på sikt vill jag ut på turné med Frippez med bra och roliga musiker. På heltid kommer jag nog aldrig mer att spela dansband eller vara trubadur. Just nu känns det för ovisst i den här branschen, även om jag är optimist och tror att både danser och folkparker kommer tillbaks i viss mån. 

En större acceptans

Man får i så fall satsa på något för alla. En DJ, en artist som lockar ut de yngre och ett dansband, och att alla samsas med alla. Är du proffsdansare, lämna plats åt hobbydansaren och tvärtom. Vill man ta ett glas vatten, gör det! Vill man ta en öl eller en hutt, gör det! Men visa respekt åt båda hållen så inte Sveriges största kultur försvinner helt och hållet. 

Det känns redan som att 2023 lockade ut en yngre publik på ett sätt, men jag tror att ett koncept som ”Dansbandskampen” skulle passa bra i televisionen igen, alternativt ett koncept som ”Lördans”. Och mer dansband på radion också för det är skrämmande lite av den varan för både öron och ögon. 

Nu blickar jag framåt mot ett 2024 som redan börjar bli fullt av spelningar och event. Men årets höjdpunkt är som alltid Malung och jag hoppas att jag får sjunga där till sommaren igen och andas in doften av dansband, campinggrillar, glädje och fest. 

Nya låtar med Frippez kommer att släppas varje månad och även några livestreams är i planeringen. Hoppas att vi ses. 

/FREDRIK ”FRIPPE” MYRER