Hoppa till innehåll

Fartfylld inledning på Dansbandsveckan men något färre besökare

Under tisdagskvällen kom betydligt fler besökare till folkparken. Foto: Niklas Lindh

Det har varit en intensiv och fartfylld inledning av Dansbandsveckan i Malung under de första tre festivaldagarna. Antalet besökare var dock något färre i början av veckan, men under tisdagkvällen var det betydligt fler som betalade in sig i folkparken.

Dansbandsveckan i Malung fortsätter att locka stora mängder besökare, trots att hela dansbandsbranschen drabbades mycket hårt under pandemiåren, och därefter av de ekonomiskt tuffa tiderna för både hushållen, arrangörer och dansbanden som en konsekvens av Ukrainakriget. 

Men Malung attraherar fortfarande besökare till tusen, även om antalet personer som betalade in sig i folkparken var färre under söndagen och måndagen jämfört med motsvarande dagar ifjol.

På söndagen betalade 3203 personer in sig i parken vilket var drygt 750 personer färre jämfört med motsvarande dag förra året. Under måndagen var antalet personer i parken 3862, vilket var drygt 1300 personer färre än året innan.

Jannez farväl lockade massor

Under tisdagskvällen var dock antalet dansande betydligt fler – 5010 personer, vilket nästan var lika många som år 2022. 

Mängder av människor kom för att ta farväl av det populära dansbandet Jannez som efter 47 år ska lägga ner bandet, och nu för sista gången spelade i Malung. Det var särskilt trångt både på och utanför dansgolvet när Jannez spelade.

Nu väntar ett fortsatt mycket starkt startfält under de kommande dagarna på Dansbandsveckan. Ett exempel är onsdagskvällen då Lasse Stefanz är ett av banden som spelar. De brukar alltid locka extra mycket folk till parken, och onsdagarna har av tradition varit den publikmässigt sett mest välbesökta kvällen av alla.

Men över tid har arrangörerna strävat efter att jämna ut besökssiffrorna över veckan, för att det ska bli bättre förutsättningar för dans.

Larz Kristerz och Fernandoz

På torsdagen kommer Larz Kristerz till Malung, och spelar både i Grönlandsparken under eftermiddagen och i Orrskogens folkpark på kvällen. Larz Kristerz delar dansbana med Martinez och den kombinationen brukar alltid locka särskilt mycket folk.

Under fredagen spelar band som exempelvis Black Jack, Grönwalls, Wahlströms och Titanix, och på lördagen avslutas Dansbandsveckan med bland andra Sannex, Donnez och dubbla guldklavenvinnarna i Fernandoz.

Hela programmet för Dansbandsveckan i Malung hittar du här.

/Niklas Lindh, reporter