Dansbandsnytt kan nu berätta att ett 20-tal riksdagspolitiker engagerar sig för att få bort den höga och enligt många djupt diskriminerande ”dansbandsmomsen”. Efter årtionden av orättvisor tycks det nu vara ett större engagemang inom riksdagen för en förändring än någonsin tidigare.
Det handlar om sex riksdagsmotioner som har kommit in där sammanlagt 20 riksdagsledamöter har skrivit under en motion om att skrota, eller se över, den så kallade dansbandsmomsen och att dans till dansband ska ha en momssats på sex procent, och inte på 25 procent som idag.
Tre av motionerna kommer från ledamöter inom Sverigedemokraterna, två från Moderaterna och en från Kristdemokraterna.
En av riksdagsmotionerna kommer från moderaterna Kristina Axén Olin, Emma Ahlström Köster, Peter Ollén och Carl Nordblom. De pekar i sin motion på stora hälsovinster med dans till dansband:
”Det är angeläget att åstadkomma ännu bättre möjligheter för branschen. Där tillkommer att vi i Sverige har stora problem med folkhälsa och ökad fetma hos befolkningen. För de allra flesta är det därför obegripligt med den så kallade Dansbandsmomsen.”
Skatteutskottets vice ordförande: ”Behöver utredas”
En av riksdagsmotionerna är undertecknad av fem Sverigedemokrater, däribland Skatteutskottets vice ordförande Per Söderlund. De föreslår en översyn av momssatserna och lyfter just dansbandsmomsen som ett exempel:
”Sverigedemokraterna värnar kulturen och ser ett värde i att tills vidare behålla nedsatt kulturmoms för allmänhetens aktiva deltagande i kulturella aktiviteter.”
”…Det gäller normal momssats för den som vill gå och dansa till ett dansband, medan kulturmoms gäller för den som deltar i annan form av dans. Detta utgör några exempel på den typ av oförklarliga skillnader i momslagstiftningen som behöver utredas.”
”Danskulturen bidrar till folkhälsa”
Kristdemokraternas riksdagsledamöter Larry Söder och Cecilia Engström lyfter också särskilt folkhälsoperspektivet när de i sin motion föreslår att dansbandsmomsen ska skrotas:
”Musik och dans är nu som förr viktiga inslag för att lyckas vända utvecklingen av stillasittande. Dansbandskulturen bidrar till folkhälsa såväl genom ökad fysisk aktivitet som till ett rikt socialt liv för utövarna. Därför är det logiskt att till de förslag vi redan lagt för att mota bort ensamhet även lägga förslag att få bort den orättvisa momsen gällande socialdans. En sänkning av momsen skulle säkra dansbandskulturen så den skulle ha bättre förutsättningar att leva vidare. Det finns klara fördelar med enhetlig moms och därför bör de ojämlika momssatserna ses över.”
Den allmänna motionstiden i Riksdagen avslutades under fredagen kl 16.30.
/NIKLAS LINDH, REPORTER