Hoppa till innehåll

EXTRA: Idol vill få sökanden som sjunger dansbandsmusik: ”Vill lyfta genren”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Vänster bild: Sally Ljungmark, castingansvarig på Idol, tillsammans med Emanuel Norrby, musikredaktör på Idol. Höger bild: Firande i samband med Idolfinalen 2023. Foto: Nathalie Ulinder Cuti

Årets upplaga av det 20-årsjubilerande tv-programmet Idol öppnar för fler musikgenrer än tidigare. Inte minst dansbandsmusik kan få en viktig plats i programmet. Och nu söker Idol bland annat efter framtidens dansbandsstjärnor och tar hjälp av Dansbandsnytt för att få fler sökande.

I årtionden har personer med artistdrömmar sökt till TV4-programmet Idol, och nu när det är dags för ”casting” inför programmets 20-årsjubileum så är dansbandsmusik en av de genrer som ska höras. Det berättar programmets castingansvarige Sally Ljungmark för Dansbandsnytt.

– Ja vi vill verkligen nå ut till så många olika musikgenrer och olika typer av nya artister som möjligt i Idol. Och det stämmer verkligen inte att vi bara skulle vara ute efter pop. Det har varit dåligt med dansbandsmusik i programmet, så vi tycker att det skulle vara jättekul att få lyfta det.

Så dansbandsmusik skulle kunna bli högintressant för Idol 2024?

– Superintressant! Det känns som att det är en tidlös genre som väldigt många personer i Sverige älskar, blir inspirerade av och kan relatera till. Dansband är en stor glädjespridare i vårt land.

En av de som tidigare har sökt till Idol är stjärnskottet Lucianoz, men i audition år 2021 sjöng han inte dansbandsmusik. Det var dock en genre som han slog igenom stort inom två år senare.

Sally Ljungmark konstaterar att det vore roligt om det kom fram fler nya talanger inom dansbandsområdet.

– Ja det skulle kunna bidra till att dansband blir lite extra hett igen i Sverige, och det vore superkul.

”Hoppas att många med dansbandsdrömmar nappar”

Nu tar Idol hjälp av Dansbandsnytt för att nå ut till fler personer inom dansbands-Sverige som kan vara intresserade av att söka till programmet. 

– Ja precis. Vi letar efter alla möjliga sångare och sångerskor – enda kravet är att man måste ha fyllt minst 16 år den första september i år och att man inte har ett aktuellt skivkontrakt. Vi hoppas få sökanden från personer som känner den där drivkraften att få sjunga och nå ut till folket, och att kunna göra det via Idol. Och man får jättegärna då ha drömmar kopplat till just dansbandsmusik.  

– Jag hoppas att många nappar på det här och utmanar Sverige i att lära sig mer om dansbandsgenren. Den har ju har varit så stor och är fortfarande så viktig för många.

Vad är det mer för musikgenrer som ni vill ha sökanden inom?

– Det är alla! Exempelvis country, rock, folkmusik, hiphop, rap med mera. Vi vill verkligen visa på den musikaliska bredd som vi har i vårt land. Vi vill bredda Idol och vara både folkliga och relevanta.

Men hur ska juryn kunna jämföra en dansbandssångerska med exempelvis en hårdrockare eller rappare?

– Det är ju en jättebra fråga, men det universella med musik är att det handlar om känsla och att kunna leverera det man sjunger. Så vare sig det handlar om vispop, dansband eller hårdrock så gäller det att få med sig folk, så publiken blir berörd av musiken. Och det kan man göra inom vilken genre som helst.

Segraren av Idol 2023, Cimberly Wanyonyi. Foto: Nathalie Ulinder Cuti

Så anmäler man sig

Det finns olika sätt att anmäla sitt intresse. Man kan endera tipsa Idolredaktionen om folk som man tycker att de borde kontakta. Det smidigaste är dock att söka själv direkt via anmälningsformuläret på tv4.se/idol.

– De första stegen sker alltid digitalt numera, så man behöver inte ställa sig i de där enorma köerna som det var längre tillbaka i tiden. Och ansökningarna ska vara inskickade senast den 10 mars. Så på söndag är det bara två veckor kvar.

Att dela den här artikeln från Dansbandsnytt på sociala medier och att tagga in intresserade personer är också ett bra sätt att uppmärksamma fler personer på att Idol är intresserade av sökanden med drömmar om dansbandsmusik.

– Man borde verkligen satsa och våga söka. Det här är en otrolig artistskola i alla möjliga steg inom artisteriet. Så jag hoppas verkligen att man tar chansen att söka till programmet – inte minst nu när det firas 20-årsjubiléum. Så ta chansen, sök och var med och skapa Idol-historia.

/NIKLAS LINDH, REPORTER

Gänget tar farväl efter Idol-äventyren 2023. Foto: Nathalie Ulinder Cuti