Hoppa till innehåll

EXTRA: Donnez rekryterar 15-åring och blir ett sexmannaband

Nya sex man starka Donnez. Foto: Jörgen Lundh

Det står nu klart att dansbandet Donnez gör stora förändringar. En bandmedlem slutar och samtidigt börjar två nya. Det innebär att Donnez går mot strömmen i tider när flera dansband satsar på färre medlemmar, och istället blir ett större band.

Det är stora förändringar på gång i dansbandet Donnez. Daniel ”Putte” Högå Thofvesson, som spelar saxofon och klaviatur slutar i bandet efter fem år. Beslutet ska ha fattats av Putte själv och i ett pressmeddelande från bandet skriver han:

– Efter över 24 år i den här branschen som turnerande dansbandsmusiker är det nu dags att sluta. Både kropp och knopp, ja, livet också, har sprungit om mig flera gånger, och jag har till slut valt att lyssna.

Thofvesson meddelar att han nu ska leva ”Svenssonliv” efter att han har gjort sin sista spelning med Donnez på nyårsaftonen.

15-årige Albin blir dansbandsmusiker

Samtidigt som ”Putte” försvinner ut ur bandet så kommer två nya bandmedlemmar in – en 34-åring och en 15-åring! Den yngre blir därmed sannolikt den yngste dansbandsmusikern i Sverige.

Det handlar om Albin Fredriksson, som har medverkat i både Talang och Allsång på Skansen. En multimusikant som kommer att spela saxofon, trumpet, dragspel och sjunga.

Och det andra nytillskottet är Fredrik Trängbjörk, 34 år, som så sent som under tisdagen meddelade att han slutar i Fernandoz. Han kommer istället att spela saxofon, gitarr och stå för körsång i Donnez.

– Vi känner att vi har möjlighet att kunna göra den här satsning då vi spelar väldigt mycket. Det fungerar väldigt bra ute på dansställena, vi har mycket folk och det är extra kul att vi kan ta med unga killar som verkligen vill spela och utvecklas, säger Donald Laitila, i en intervju med Dansbandsnytt.

Vad innebär det egentligen att ta in en 15-åring i bandet kopplat till skolgång?

– Ja han går ju i årskurs nio och fyller snart 16, så han kommer att vara med oss så mycket som han kan. Han har ju haft musiken i sitt liv sen han var litet barn och han har stått framför scenen när vi har spelat. Han är en otrolig talang alltså.

Vad innebär det annars att ha en 15-åring i ett band på uteställen där det är 18-årsgräns?

– Det har vi kollat upp innan och det är inte så många ställen där vi har inbokade spelningar fram till sommaren där det skulle kunna vara ett problem. Och skulle det ändå vara så i något fall så då får vi gilla läget helt enkelt. Men vi har inte stött på patrull ännu.

Röda Korset

Och så har ni rekryterat Fredrik Trängbjörk från Fernandoz…

– Ja det blev en väldigt bra lösning, både för hans del och för vår del. Och han får dessutom mycket kortare resor i sitt turnerande. Fredrik är en lugn, stabil, duktig och mycket ambitiös kille så det här kommer att bli väldigt bra!

Vad tror du att den här satsningen kommer att betyda för er?

– Vi känner att det här kommer att bidra till bandet och det kommer att bidra till branschen också – att vi vågar satsa. Och visst….allt kan hända, men det känns väldigt kul och vi tror och hoppas att folk ska uppskatta det här.

/NIKLAS LINDH, REPORTER