Hoppa till innehåll

EXTRA: Comeback för Herreys – 40 år efter segern i Eurovision Song Contest

Herreys anno 2024. Pressbild

Det står nu klart att bröderna Herrey ställer sig på scenen igen nu i sommar. Då har det gått 40 år sedan brödratrion Richard, Per och Louis slog igenom med dunder och brak med låten Diggi-loo Diggi-ley och tog hem förstaplasten i den svenska melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1984. Nu gör brödratrion comeback.

Arrangören av den kommunala stadsfestivalen ”Åfesten” i Falun meddelar under torsdagen att Bröderna Herrey kommer att uppträda på festivalens stora scen i början av juni. Det blir ett nostalgiskt återseende för många, samtidigt som en stor del av festivalens besökare inte var födda när Richard, Per och Louis gjorde megasuccé med låten om sina gyllene skor.

Herreys kommer att uppträda på Åfesten i Falun på Nationaldagens kväll, den 6 juni.

– Det känns stort att få Herreys till Falun och Åfesten med tanke på att det nu är 40 år sedan de vann Eurovison och att de nu återförenas under sitt jubileumsår, säger Per Staffas, kommunens evenemangssamordnare i ett pressmeddelande.

Mycket hemlighetsmakeri

Det är fortfarande, enligt pressmeddelandet från Falu kommun, ett stort hemlighetsmakeri kring vad jubileumsåret kommer att bjuda på för Herreys del, men klart är i alla fall att Herreys med kompband kommer att uppträda i Falun på Nationaldagen, den 6 juni.

– Jag tror att det kommer att bli en riktig familjefest. Många minns deras seger i Eurovision och ”Diggi-Loo, Diggi-Ley” måste väl anses som en av de kändaste svenska låtarna genom tiderna. Alla kan nog sjunga någon bit av den. Det känns faktiskt lite coolt att Herreys kommer till Falun, säger Per Staffas.

Herreys sålde omkring fyra miljoner skivor i Europa under 80-talet, de har turnerat i både Europa och dåvarande Sovjetunionen och de slog flera publikrekord under sin svenska folkparksturné.

De första två LP-skivorna med Herreys – Diggi loo Diggi Ley från 1984 och Crazy People från 1985.

De har sedan storhetsåren gjort ett antal enskilda uppträdanden tillsammans, bland annat som mellanakt i Melodifestivalen och på Allsång på Skansen.

I sommar får publiken återigen möjlighet att stifta bekantskap med brödratrion. Och i vår kommer ny musik att släppas med Herreys, och deras album ”Där vindarna möts” från 1994 hade nyligen ny release.

Youtubeklipp från Herreys i Melodifestivalen 1984.

Youtubeklipp från Herreys i Allsång på Skansen 2012.

/NIKLAS LINDH, REPORTER